Boekrecensie: Van regenworm tot pauw

cover
Arbeiderspers

Angéla Kramers staat bij velen in het geheugen gegrift als Dolly Dot 'Sjeel'. Na haar uitbundige, extraverte tijd in deze beroemde meidenband ging ze zich bezig houden met yoga en meditatie. Tegenwoordig heeft ze haar eigen yogastudio én schreef ze het boek 'Van regenworm tot pauw'.

Angéla Kramers richtte zich na haar Dolly Dot tijd naar binnen, op haar eigen . In haar yogastudio biedt ze haar cursisten een combinatie van Dierengateways, traditionele yoga, meditatie- en stemtechnieken.

Gateways
De Gateways zijn door de Israëlische dans- en bewegingspedagoog Or Bagim ontwikkelde houdingen, beweging en klanken die bij verschillende dieren horen. Door het oefenen van een Gateway kunnen we in contact komen met de eigenschappen van het dier zoals die ook in ons aanwezig zijn.

Dierlijke eigenschappen
Denk aan het vermogen om te genieten van de kat, de trots van de pauw of de onverzettelijke kracht van de beer. Kwaliteiten die we vervolgens sterker in ons dagelijks leven kunnen inzetten. In dit boek laat Kramers aan de hand van voorbeelden uit haar eigen leven zien hoe krachtig en helend deze bijzondere vorm van yoga is.

Ook voor niet-fans
De persoonlijke verhalen van Kramers maken het boek bijzonder; zeker als je - net als ik vroeger - fan van de Dolly Dots was. Al lezende maak je een reis door haar leven aan de hand van de dierengateways. Ook niet-fans zullen het moeilijk weg kunnen leggen. Bovendien zijn de oefeningen ook voor een leek zeer toegankelijk en weergegeven met duidelijke voorbeeldfoto's.

Persoonlijke zon
Naas de dierengateways, geeft Kramers ook oefeningen om te aarden, ademhalingsoefeningen en vertaalt ze yogatermen naar het dagelijks leven. Ze vertelt over chakra's en je 'persoonlijke zon', maar ook over haar roem en de schaduwzijde ervan en hoe ze met die tegenstelling heeft geworsteld. Haar cokegebruik, haar eenzaamheid en haar moederschap.

Stichting Sam
Met name over dat laatste is Kramers zeer openhartig. Ze verhaalt over de geboorte van haar zoon Sam, die het syndroom van Down heeft. De hartoperaties die hem bijna het leven kostte, de oprichting van Stichting Sam (dolfijntherapie voor kinderen met het syndroom van Down en autistische beperkingen) en de geboorte van dochter Juna.

Een indrukwekkend boek om eerst tot de laatste letter te lezen en daarna dagelijks ter hand te nemen om yoga-oefeningen te doen.

 

Auteur