7 tips om je wandeling leuker en uitdagender te maken

Maak een work-out van je wandeling en ontdek nieuwe routes

vrouw die wandelt
Getty Images

Sinds de coronaperiode doen we nog steeds fanatiek ons dagelijkse blokje om. Een gezonde gewoonte die we er graag in houden! Hoe maak je die dagelijkse wandeling zo leuk en uitdagend mogelijk? Deze zeven tips zorgen voor hopelijk weer een frisse kijk op je omgeving.

1. Ontdek nieuwe routes

Je maakt je wandeling meteen een stuk leuker als je eens een andere route verkent. Dit kun je in je eigen buurt doen, maar je kunt ook bijvoorbeeld eerst de auto of fiets pakken en ergens verderop gaan wandelen. Zo krijg je weer een frisse kijk op je omgeving en ontdek je misschien nieuwe, verborgen parels. Vind je het lastig om zelf een nieuwe route te bedenken? Doe inspiratie op via websites over wandelroutes, of sluit je aan bij een wandelgroep op bijvoorbeeld Facebook. 

Als je in of dicht bij een stad woont, dan is het ook leuk om een stadswandeling te doen. Je kunt zelf op pad gaan en zo nieuwe wijken ontdekken, of je meld je aan voor een georganiseerde stadswandeling. Op deze manier leer je meer over de architectuur, geschiedenis en cultuur van de stad. 

2. Gebruik apps of luister naar verhalen

Houd je graag statistieken bij, zoals de afstand, tijd en calorieverbruik, maak dan gebruik van een wandelapp als Strava of MapMyWalk. Wil je liever meer rust in je hoofd, dan kun je ook een speciale wandelmeditatie luisteren tijdens het wandelen. Op YouTube zijn er allerlei meditatiekanalen die zo'n meditatie aanbieden. De focus ligt hierbij op je ademhaling en beweging. Luister je liever naar verhalen? Kies dan voor een podcast of luisterboek. Podcasts kun je luisteren via apps als Spotify, Apple Podcasts (Apple), Podimo of Pocket Casts (Android). Of luister gewoon naar je favoriete muziek. 

3. Maak een work-out van je wandeling

Combineer je wandeling met een work-out. Zo verbeter je je conditie, versterk je je spieren en maak je je wandeling meteen uitdagender. Dit kan door de volgende trainingen of oefeningen aan je 'blokje om' toe te voegen:

  • Intervaltraining: varieer je tempo. Wandel een minuut snel, gevolgd door twee minuten rustig wandelen. Herhaal dit een aantal keer. 
  • Heuveltraining: zoek een route met heuvels. Het beklimmen van een heuvel is een goede, uitdagende manier om je spieren te versterken.
  • Stappen tellen: stel een doel voor het aantal stappen dat je wilt zetten. Probeer dit elke week te verhogen.
  • Krachtoefeningen: wandel met (lichte) gewichtjes in je handen en doe een aantal lunges en squats tussendoor. Nog meer uitdaging? Er zijn ook bossen of natuurgebieden met speciale trimbanen met gymnastiektoestellen. 

4. Neem een vriend(in) mee

Kun je maar moeilijk tijd vinden om bij te kletsen met je vriend(in)? Ga dan samen wandelen. Dat is gezelliger en je bent meteen beiden actief. Nog een voordeel: wandelen maakt het vaak makkelijker om over diepgaandere onderwerpen te praten met iemand, doordat je elkaar niet steeds aan hoeft te kijken. Zo kom je sneller in verbinding met elkaar. Heb je geen vriend(in) die van wandelen houdt, sluit je dan aan bij een wandelclub of begin er zelf een.

5. Combineer je wandeling met andere activiteiten

Wandelen is nog leuker als je het combineert met andere activiteiten, zoals yoga, mindfulness of fotografie. Vooral tijdens langere wandelingen is het fijn om af en toe even pauze te nemen. Maak hier echt een moment van: kies een mooie plek, doe een paar yoga-of mindfulnessoefeningen, geniet van een lekkere picknick of maak een paar foto's van bijzondere bloemen, paddenstoelen of dieren die je tegenkomt. 

6. Stel doelen

Het stellen van doelen kan je helpen om gemotiveerd te blijven. Dit kunnen kleine doelen zijn, zoals het aantal stappen dat je elke week wilt zetten, of grotere doelen, zoals het doen van een bepaalde wandelroute. Ook kun je meedoen aan wandelevenementen in jouw omgeving voor extra motivatie. Misschien vind je het ook fijn om je voortgang bij te houden: hoe ver je loopt en hoe vaak je wandelt. Dit kan ook helpen om je doelen te bereiken. 

7. Wees aandachtig en geniet van de natuur

En de laatste tip: wees vooral bewust van je omgeving terwijl je wandelt. Neem de tijd om van de natuur te genieten. Luister naar de geluiden om je heen, zoals de vogels die fluiten en de bladeren die ritselen. Kijk ook naar je omgeving: naar de kleuren en vormen van de bomen, bloemen en het landschap. Dat is ook meteen een fijne mindfulnessoefening die zorgt voor meer rust in je hoofd.