Rauwe chocolade, hoe gezond is dat?

Onverhitte cacao vol voedingsstoffen

Getty Images

Chocolade vindt bijna iedereen lekker. We geloven dan ook graag dat dit bruine goud ook gezond kan zijn. Geen wonder dat rauwe chocolade zo in opkomst is. Maar is het echt zo gezond als ze zeggen?

Chocolade als superfood. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het eigenlijk ook. Althans: als je het hebt over het spul dat de meeste mensen als chocolade kennen. In die repen zitten namelijk toevoegingen als suikers en vetten. De chocolade die bedoeld wordt, is de puurste vorm: alleen onverhitte cacaoproducten, vooral de rauwe cacaobonen en de cacaonibs. En dat maakt de smaak veel bitterder dan de chocoladerepen waar het gros van de mensen in de supermarkt naar grijpt.

Wat is rauwe cacao?

Iedereen kent cacao natuurlijk als de grondstof voor chocolade. Cacaobonen groeien in een grote ovale cacaovrucht aan een boom in Midden- en Zuid-Amerika. Normaliter wordt cacao bij zeer hoge temperaturen gebrand en gemalen. Volgens kenners bevat rauwe cacao heel veel goede voedingsstoffen in grote hoeveelheden, die verloren zouden zijn gegaan als je de cacao verhit. Denk aan antioxidanten, diverse mineralen zoals magnesium, ijzer, zink en chroom maar ook aan omega 6-vetzuren en diverse vitamines. Daarnaast bevat rauwe cacao ook theobromine en cafeïne, twee stoffen met een stimulerende werking.

Anti-stress

Alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen in rauwe cacao zouden niet alleen helpen beschermen tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en osteoporose, maar ook stress reduceren, de spieren ontspannen en de cognitieve functies verbeteren. Daarnaast wordt gezegd dat het een licht antidepressivum is en lustopwekkend werkt.

Stemmingmaker

Cacao verbetert in ieder geval je stemming doordat er tryptofaan in zit, dat van nature vrolijk maakt, stress vermindert en ontspant. Tryptofaan werkt in op je serotoninehuishouding, de stof die je stemming positief beïnvloedt. Tryptofaan zit overigens ook in bananen, avocado’s en pecannoten.

Cacao bevat daarnaast fenylethylamine (PEA) met eenzelfde opwekkende werking. Dit en het feit dat de aanwezige magnesium werkt tegen menstruatiekrampen, maakt het een geliefde snack voor vrouwen met PMS.

Wat kun je ermee?

Rauwe cacao en cacaonibs kun je gebruiken in smoothies, yoghurt of kwark of op een pannenkoek. Let erop dat er altijd rauwe cacao op de verpakking staat, een 'gewoon' doosje uit de supermarkt is over het algemeen geen rauwe cacao.  Er zijn zelfs mensen die cacaonibs pletten en als gezonde hagelslag gebruiken. Je kunt het ook gebruiken om bijvoorbeeld brownies mee te bakken, maar dan is het natuurlijk niet rauw meer. Voor het baksel zelf maakt het niet uit, maar de verhitting vernietigt wel een aantal voedingsstoffen.

Bijwerkingen

Rauwe cacao is niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen krijgen er spijsverteringsproblemen zoals maagpijn, misselijkheid en obstipatie van. Als je het prikkelbare darmsyndroom (PDS), een verhoogde bloedsuikerspiegel of diabetes hebt, is het verstandig voor gebruik je specialist te raadplegen. Doe dit ook bij gastro-oesofageale refluxziekte, migraine of een angst- of hartritmestoornis.

Moet je geopereerd worden? Neem dan vanaf twee weken voor de operatie geen rauwe cacao meer, in verband met het effect op je bloedsuikerspiegel. Ten slotte mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven er niet teveel van gebruiken, vanwege het stimulerende effect van de theobromine en cafeïne.

Gezondheidsclaims

Wetenschappers bevestigen in ieder geval dat rauwe cacao een positief effect heeft op hart- en bloedvaten. Onderzoeken hebben verder aangetoond dat antioxidanten alleen niets doen voor het lichaam. Echter: er zijn ook genoeg onderzoeken te vinden waarin antioxidanten, wanneer zij als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden geconsumeerd, een duidelijk effect hebben op de gezondheid. Omdat rauwe cacao naast antioxidanten talloze andere goede voedingsstoffen bevat, zou de combinatie hetgene zijn dat een positief effect heeft.

Voor wat betreft de effecten van rauwe cacao bij diabetes, afvallen en depressie: hierover zijn de meningen verdeeld. Sommige wetenschappers menen dat deze claims nog niet afdoende bewezen zijn. Anderen zeggen dat rauwe cacao de insulinegevoeligheid vergroot, waarschijnlijk door de aanwezige flavonoïden. Daarnaast bevat rauwe cacao het mineraal chroom, waarvan is aangetoond dat het de bloedsuiker spiegel in balans brengt en de insulinegevoeligheid vergroot. Volgens voorstanders heeft dit een positief effect op de hormoonbalans, waardoor het lichaam beter in staat is vet te verbranden in plaats van op te slaan.

Een direct verband tussen afvallen en het eten van rauwe cacao is overigens nooit aangetoond, want niemand eet uitsluitend cacao.

Geniet met mate

Dit alles neemt niet weg dat er voldoende andere bronnen van antioxidanten en flavonoïden zijn, dus je bent niet afhankelijk van rauwe cacao alleen om ze binnen te krijgen. Sterker nog: een gezond en gevarieerd voedingspatroon blijft het belangrijkste. Maar veel mensen vinden rauwe cacao behalve gezond ook nog eens erg lekker, of dat nu in de vorm van een rauwe chocoladereep of cacaonibs is. En er is niets mis mee om daar af en toe van te genieten.

Auteur