Pumpkin pie

Getty Images

Heel Holland Bakt winnaar 2014 Menno de Koning: "Als ik deze pompoentaart eet, moet ik altijd denken aan de keer dat ik in Salem was tijdens Halloween. Voor de Amerikanen is Halloween wat voor ons carnaval is, maar dan spooky. En er is natuurlijk eten, veel eten."

Ingrediënten

  • 280 gram oreo-koekjes (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
  • 60 gram boter
  • 225 gram pompoenpuree (uit blik of zelfgemaakt uit ongeveer 500 gram flespompoen)
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 2 biologische eieren
  • 1 dooier van biologisch ei
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel suiker
  • diepe pievorm met een doorsnede van 24 centimeter

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 175 °C.
2. Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een steelpannetje en roer de gesmolten boter door de fijngemalen koekjes. Doe het mengsel in de bakvorm. Verdeel over de bodem en de zijkanten van de vorm met een lepel terwijl je het zachtjes aandrukt tot een compacte laag.
3. Bak de bodem 6 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
4. Klop voor de vulling de pompoenpuree, gecondenseerde melk, eieren, eidooier, kaneel, gemberpoeder, nootmuskaat en het zout in een kom tot een gladde massa. Giet de vulling op de koekjesbodem en bak de taart 35-40 minuten tot het midden van de vulling nog een beetje zacht en lobbig is, maar het puntje van een mes aan de zijkant van de taart er schoon uitkomt.
5. Laat volledig afkoelen op een rooster en serveer met een lekkere klodder lobbig geklopte slagroom die je eventueel wat zoet met de suiker.
6. Koel bewaren en de volgende dag zijn de leftovers nog lekkerder.

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Bakken met Menno'.
 

Auteur