Net getest: Sapcentrifuge

Philips sapcentrifuge (type HR1861)

Getty Images

Op de redactie proberen we allemaal zo gezond mogelijk te leven. Kan de sapcentrifuge van Philips (type HR1861) daar een bijdrage aan leveren? We deden inkopen bij de groenteman en gingen aan de slag.

Wat belooft het
De Philips sapcentrifuge belooft 1,5 liter sap van hele vruchten, omdat je door de extra grote trechter het fruit niet meer in stukjes hoeft te snijden.

Ook belooft de sap dat al het sap uit de vrucht wordt geperst door het unieke fijnmazige filter van roestvrij staal. De sapcentrifuge is vaatwasmachinebestendig, dus makkelijk schoon te maken.

Aan de slag
In de gebruiksaanwijzing van de sapcentrifuge  staan ideeën voor een aantal sapjes. Wij kozen voor het gezonde 'Miracle' sapje. Het volgende lijstje ging mee naar de groenteman: 1 hele ananas, 2 stengels bleekselderij, 4 wortelen, 3 appels, 2 sinaasappels, 1 limoen.

Je bent best even bezig om al het fruit en de groente klaar te maken voor gebruik. Ook al belooft de sapcentrifuge dat alles in z'n geheel in de machine kan, sommige vruchten moeten toch in stukken gesneden worden. De ananas bijvoorbeeld. Deze moet ook geschild en ontdaan worden van zijn 'hart'. De appels moeten zonder steeltje toegevoegd worden, maar zijn te groot voor de trechter. Deze snijden we dus in stukken. De sinaasappels en limoen schillen we ook, omdat de schil te stug is voor het apparaat.

Dan kan alles in de sapcentrifuge. Er zitten 2 standen op het apparaat: één geschikt voor zacht fruit en één voor alle soorten fruit. Je ziet duidelijk dat er inderdaad stukken schil en pitten gescheiden worden van het sap. De schuimlaag van het sap komt in een aparte bak in de sapkan terecht.

Het is van belang om steeds het bijgeleverde ‘dekseltje’ erboven te houden of tussendoor het apparaat uit te zetten, anders spettert het alle kanten op. Tijdens het toevoegen van het fruit aan de machine kun je het beste ook een schort voordoen. Het is ook handig om een doekje voor je handen klaar te leggen; je krijgt namelijk plakkerige handen van het sap.

Resultaat
Uiteindelijk zit er een helder, oranje, fris en zomers sapje in de kan. De bleekselderij die wij hebben gebruikt zorgde voor een overheersende (na)smaak. Wat ons wel meteen opvalt, is dat er echt geen stukken in het sap te vinden zijn. Geen pitjes, vruchtvlees of hardere stukjes, die je wel eens in verse sappen hebt. Maar of dat nou lekkerder is?

Met onze ingrediënten hebben we ongeveer 1,5 liter aan sap. Hier kunnen dus makkelijk 6 glaasjes uitgehaald worden. Je moet het sap wel roeren voor het inschenken.

Conclusie
Uiteindelijk zijn we het erover eens dat het al met al wel lang duurde voordat we konden beginnen. Het is niet zo dat je al het fruit er zomaar in kunt doen. Je bent dus alsnog aan het schillen en snijden. We zijn ongeveer 40 minuten bezig geweest in totaal.
 
Daarnaast moet het hele apparaat (10 onderdelen) ook weer gedemonteerd en schoongemaakt worden. Als je geen vaatwasmachine hebt, een heel werk. Maar ook als je wel een vaatwasser hebt. Je moet eerst alle pulp verwijderen en alle onderdelen afspoelen, want anders koekt het aan.
 
Het fruit dat we hebben ingeslagen heeft €5,55 gekost en voor 6 glaasjes sap vinden we dit aan de hoge kant. Wel is het een vers sapje, puur en alleen van fruit en groente. Hoeveel vitamines je met het sapje binnenkrijgt is onbekend, maar het idee van puur sap in je glas geeft al een gezond gevoel op zich. Als je het niet erg vindt wat extra moeite te doen voor een gezond drankje, is de Philips sapcentrifuge een sapcentrifuge van kwaliteit.

Andere relevante informatie
Er wordt een dvd bij de centrifuge geleverd met uitleg, recepten en handige tips. De Philips sapcentrifuge HR1861 kost €149.

Voor meer informatie: Philips

Auteur