Net getest: Crock-Pot

Behoud vitamines en aroma's met slow cooking

slowcooking
Getty Images

Soepen, stoofpotten en rollades heel langzaam laten garen en stoven. En met heel langzaam bedoel ik uren, tot wel tien uur aan toe. Dat is het principe achter slow-cooking. Eenvoudig, smakelijk en gezond, wordt er gezegd. Dat moet ik meemaken. Dus voor Gezondheidsnet testte ik de Crock-Pot.

Wat is het?

De Crock-Pot is een slow-cooker en bestaat uit een elektrische RVS buitenpan en een keramische binnenpan. Hij is verkrijgbaar in drie maten en wordt geleverd met een kookboekje voor de beginnende slow-cooks.

De pan heeft drie standen. Een lage stand, een hoge stand en een warmhoudstand. De laagste warmtestand zorgt ervoor dat het gerecht op temperatuur blijft zonder dat het kookt. Een bereidingstijd van een uur op de hoge, is twee uur op de lage stand.

Waarom slow-cooking?

Het gerecht gaart langzaam in het eigen vocht waardoor de voedingstoffen niet wegkoken of afgegeven worden aan water. Door de warmteverdeling kookt de maaltijd dus niet over en brandt niet aan. Het stoven zorgt er ook voor dat aroma's en kruiden volledig tot hun recht komen. Daarbij behouden de ingrediënten hun structuur en koken niet kapot.

Om te kijken of de Crock-Pot de beloftes waarmaakt heb ik een menu samengesteld uit het kookboekje: uiensoep vooraf, een hele kip als hoofdgerecht en rijstepap als toetje. Vanwege de bereidingstijd heb ik de gerechten wel op drie verschillende dagen bereid.

Hoe werkt het?

De werking van de Crock-Pot is eenvoudig. Voor de uiensoep moest ik uien met wat knoflook en wijn aanbakken. Het uienmengsel samen met de bouillon de Crock-Pot in en vijf uur laten staan op de lage stand.

Bij de kip was het principe ongeveer gelijk. De hele kip ging samen met wortelen, selderij, kruiden en een beetje vocht (bouillon of wijn) in de pot, dit keer acht tot tien uur op de lage stand.

Tot slot de rijstepap. Melk, desertrijst, boter, suiker en kruiden in de pot en twee uur laten garen op de lage stand. Daarna moest de pap nog zeker een half uur op de warmhoudstand: daarvan dikt de pap in.

Het resultaat

Bij de uiensoep wilde ik gewoon een goede soep neerzetten. En dat is gelukt. De soep was mooi van kleur, de uien waren zacht en goed van smaak. Zoals een echte zelfgemaakte soep betaamd was hij de tweede dag nog lekkerder.

Het bereiden van een hele kip resulteert bij mij nog wel eens in droge kipfilets en bij rijstepap is het altijd een hele opgave om de rijstkorrels precies zacht genoeg te krijgen. De pap was precies goed en de kip was voor het grootste gedeelte heerlijk. De aroma's van de kruiden, wortelen en selderij waren er echt ingetrokken. Helaas waren de kipfilets toch een beetje droog.

Bijkomend voordeel van de bereiding van de kip was wel dat de groenten en het vocht onderuit de pot, de volgende dag aangelengd met water een prima groentesoep vormden.

Na afloop

De keramische binnenpan kan heel eenvoudig gereinigd worden. Zowel met de hand als in de vaatwasser.

Conclusie

Koken met de Crock-Pot is eenvoudig en het resultaat mag er zijn. Maar voor een doordeweekse dag zijn de bereidingstijden voor mij eigenlijk te lang. Een timer zou dan een uitkomst kunnen zijn.

Tips

  • De Crock-Pot bakt vlees niet bruin, indien gewenst het vlees eerst even in de braadpan voorbakken.
  • Tijdens het koken verliest het product heel weinig vocht, dus voeg niet meer vloeistof toe dan in het recept aangegeven. Vlees heeft weinig bouillon of water nodig, groenten iets meer.
  • Verse kruiden verliezen hun smaak tijdens het lange koken. Gebruik dus gedroogde kruiden of voeg aan het einde nog wat extra kruiden toe.
  • Melk en room kunnen het beste pas tijdens het laatste uur van de kooktijd worden toegevoegd.
  • Het is belangrijk om tijdens het koken de deksel op de Crock-Pot te laten. Zeker als je op de lage stand kookt, want dan verlies je erg veel warmte als je hem opent. Bij korter koken op de hoge stand, komt af en toe roeren het eten wel ten goede.