Boekrecensie: Eet als een expert mini

Vol vertrouwen je kindje voeden, op een manier die past bij jouw gezin

eetalseenexpertmini_mockup_web_b_small-2
Getty Images

Kinderen ontwikkelen zich in de eerste twee jaar razendsnel: van een bundeltje baby tot actieve peuter met eigen willetje. En dat geldt ook voor het voedingspatroon: van volledige melkvoeding naar met de pot mee-eten. Hoe pak je dat aan als ouder en hoe ga je om met selectief peutergedrag? 'Eet als een expert mini' biedt jou wetenschappelijk onderbouwde informatie en praktische tips, geschreven door wetenschappers en (kinder)diëtisten.

De eerste duizend dagen - vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag - zijn ontzettend belangrijk voor een goede start. In het vorige boek Eet als een expert - zwanger beginnen de auteurs al vóór de eerste duizend dagen en eindigen het boek na ongeveer 280 dagen, wanneer je kleintje op de wereld is gekomen. Met een vervolg op dit boek gaan de auteurs nu verder aandacht besteden aan gezonde kindervoeding (de overige 720 dagen).

Van melkvoeding tot met de pot mee-eten

Elk kind en elk gezin waarin het kind opgroeit is anders. Dat begrijpen de auteurs heel goed. Daarom vinden ze het belangrijk dat je een geïnformeerde keuze maakt die past bij jou en je gezin. Dat doen ze door je allerlei voedingsopties te laten zien, zonder oordeel, maar met een genuanceerde wetenschappelijke onderbouwing en natuurlijk met heel veel handige tips. Zoals je gewend bent van eerdere edities van Eet als een expert.

Ook dit boek is weer overzichtelijk ingedeeld: dit keer in de drie voedingsfases die je kindje in de eerste twee jaar van zijn leven doormaakt. Omdat in de eerste periode je baby alleen melk drinkt, begint het boek met alles over kunst- en moedermelk. Uit welke voedingsstoffen bestaat melk en wat zijn hierin de verschillen tussen kunst- en moedermelk? Hoe lees je het etiket van kunstvoeding? En hoe kun je je kindje goed laten aanhappen aan de borst of fles? Tussen alle informatie door, lees je ook nog eens handige feiten en fabels en zogenaamde SOS-tips bij problemen rondom de voeding.

De eerste hapjes

Tussen de vier en zes maanden wil je baby meestal andere smaken en texturen ontdekken, naast de melk als basisvoeding. Je kunt dan beginnen met het aanbieden van de eerste hapjes. Maar hoe weet je eigenlijk dat je baby klaar is voor meer dan melk? Zijn de darmen van je baby wel klaar voor vaste voeding? En moet je met gepureerde hapjes of prakjes beginnen, of geef je meteen stukjes? In dit tweede deel van het boek krijg je antwoord op al dit soort vragen en lees je ook waar zo'n hapje uit kan bestaan. Wat ook handig is: de voorbeeldschema's van baby's van zes tot elf maanden, waarin je kunt zien hoe je de fruit- en groentehapjes over de dag kunt aanbieden.

Met de pot mee-eten

En dan is het moment daar: je kindje is geen baby meer, maar een peuter! Je kind van tussen de 12 en 24 maanden mag nu met de pot mee-eten, maar wat betekent dat eigenlijk? Kun je nu alles geven wat je zelf ook eet, of moet je nog ergens op letten? En hoe pak je die overgang aan? In dit laatste deel worden de antwoorden op deze vragen je een stuk duidelijker. Je leest hier bijvoorbeeld welke voeding rijk is aan vet, ijzer, omega 3-vetzuren en vezels. Uiteraard is het ook goed om te weten wat je je kind nog beter niet kunt geven. Ook lees je hoeveel melk je kind in deze fase nog nodig heeft. Aan het einde van dit laatste deel vind je hier ook weer handige voorbeeldschema's.

Gezonde recepten voor ouder en kind

Na elke fase en deel van het boek, vind je natuurlijk ook weer heerlijke, gezonde recepten die afgestemd zijn op de fase waar jij als ouder en of je kind in zit. In de hectische eerste melkfase heb je als ouder zelf vooral behoefte aan makkelijke, gezonde maaltijden die je kunt invriezen. Dat scheelt veel tijd, zodat jij je vooral op de zorg van je (pasgeboren) baby kunt richten. In de volgende fases waarin je baby de eerste hapjes krijgt en later als peuter met de pot mee gaat eten, vind je ook genoeg inspiratie voor recepten. Allemaal gezond en eenvoudig te maken!

Hét boek voor ouders van jonge kinderen

Elke ouder van jonge kinderen loopt bij voeding tegen bepaalde vraagstukken of problemen aan. Online lees je veel (on)waarheden over dit onderwerp en iedereen vindt er wel iets van. Dat maakt het lastig om de juiste keuzes te maken voor jou als ouder. Gelukkig helpen de auteurs van dit boek jou hiermee door goede, betrouwbare en onafhankelijke informatie te geven met praktische tips waar je meteen iets mee kunt. Het boek leest prettig door de overzichtelijke fases waar je in meegenomen wordt. Ben je op zoek naar een specifieke fase? Dan ga je meteen naar de fase waar je meer over wilt lezen. Kortom: een aanrader voor alle ouders van jonge kinderen tot twee jaar!

Dit boek is geschreven door dr. Rolinde Demeyer, kinderdiëtist, en prof. dr. Eline Tommelein, apotheker en lactatiekundige, uit het team van I'm a Foodie.