5 vragen over het MERS-coronavirus

Ernstige luchtweginfectie door een virus

Getty Images

In september 2012 werd er in Saudi-Arabië een nieuw virus geïdentificeerd: MERS. Het veroorzaakt luchtweginfecties en kan tot zeer ernstige luchtwegklachten leiden. Wat is MERS precies?

Meer weten over het nieuwe coronavirus (2019-nCoV-virus) dat COVID-19 veroorzaakt? Bezoek onze Coronaspecial!

 

1. Wat is MERS en wat zijn de symptomen?

MERS staat voor Middle East respiratory syndrome. De internationaal gehanteerde naam voor het virus is Middle East Respiratory Syndrome-coronavirus (MERS-CoV). Het is vernoemd naar het Midden-Oosten, de regio waar het ontdekt is.

MERS behoort tot de coronavirussen, een groep virussen die luchtweginfecties kunnen veroorzaken. Van sommige coronavirussen krijg je alleen maar een gewone verkoudheid, maar andere leiden tot grotere problemen. Zo is het levensbedreigende SARS ook een coronavirus.

Het MERS-virus veroorzaakt luchtweginfecties die ernstig kunnen verlopen. Patiënten krijgen last van hevige luchtwegklachten, hoesten, koorts, kortademigheid en problemen met ademhalen, soms met dodelijke afloop.

2. Waar komt het voor?

Bijna alle patiënten hebben het MERS-virus opgelopen in het Midden-Oosten, zoals in Saoedi-Arabië, Qatar, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Saudi-Arabië kent het grootste aantal gevallen.

Ook in de Verenigde Staten en een aantal Europese, Noord-Afrikaanse en Aziatische landen zijn gevallen van MERS geconstateerd. Zij zijn echter in het Midden-Oosten al besmet.

In Nederland zijn er tot nu toe twee gevallen van MERS vastgesteld. Beide patiënten liepen het virus op in Saoedi-Arabië.

3. Hoe loop je MERS op?

Omdat MERS zo’n 'nieuw' virus is, is er weinig bekend over hoe de verspreiding verloopt. Meestal worden coronavirussen net zoals griep overgedragen door hoesten of niezen, maar hoe je het MERS-virus oploopt is de vraag.

Het risico dat mensen elkaar besmetten, lijkt heel beperkt. Van een klein aantal patiënten is waarschijnlijk dat ze het virus van iemand anders hebben gekregen. Buiten het lichaam overleeft het virus maar één dag en het is makkelijk te vernietigen met gewone was- en schoonmaakmiddelen. Waarschijnlijk zijn dieren zoals kamelen en dromedarissen de besmettingsbron en spelen zij een rol in de verspreiding van MERS.

4. Mag je naar het Midden-Oosten reizen?

Ja, er is geen aangepast reisadvies voor de landen waar het MERS-virus voorkomt. Voor reizigers is de kans dat zij besmet raken met MERS klein. Omdat niet duidelijk is hoe je MERS precies oploopt, is het aan te raden om in het Midden-Oosten de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen en dieren te vermijden.

Dat wil zeggen:

  • Vaak de handen wassen met water en zeep.
  • Contact met dieren en hun afvalproducten vermijden.
  • Hygiënisch omgaan met voedsel: voedsel goed verhitten, groente en fruit schillen of wassen met gekookt water of water uit een fles, ongepasteuriseerde (kamelen)melk vermijden, alleen flessenwater drinken.

5. Wat kun je ertegen doen?

Een vaccin tegen MERS is nog niet beschikbaar. Ook is er geen specifieke behandeling, alleen de symptomen kunnen worden bestreden.

Kom je terug uit het Midden-Oosten en krijg je binnen twee weken last van je luchtwegen? Dan is de kans groot dat je gewoon verkouden bent. Heb je hoge koorts en ernstige ademhalingsproblemen, neem dan voor de zekerheid contact op met de huisarts en vertel dat je in het Midden-Oosten bent geweest.

Meer weten over het nieuwe coronavirus (2019-nCoV-virus) dat COVID-19 veroorzaakt? Bezoek onze Coronaspecial!

Bron 
  • World Health Organization (WHO)
  • RIVM
  • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR)