4 redenen waarom de pil niet werkt op vakantie

Wees voorzichtig met alcohol en medicijnen

strand-stel-pil.jpg
Getty Images

Vakantie is heerlijk, even lekker uit de dagelijkse 'sleur' en samen genieten van het weer en al het moois om je heen. Slik je de anticonceptiepil? Dan kan dit ontspannende ritme er alleen voor zorgen dat je 'm sneller vergeet, wat de pil onbetrouwbaar kan maken. En zo zijn er nog een aantal dingen om rekening mee te houden.

1. Je vergeet de pil 

Als je gewend bent om thuis de anticonceptiepil op een vast tijdstip te nemen, bijvoorbeeld rond etenstijd, dan kun je 'm op vakantie makkelijker vergeten. Je ritme is immers op vakantie vaak heel anders dan thuis. Zo ga je na een dagje strand of stad pas laat ergens eten. Slik je 'm daardoor op een dag veel later dan gebruikelijk? Dat kan voor een keer geen kwaad. Ben je alleen meer dan 12 uur te laat, dan kun je 'm als 'vergeten' beschouwen. Je kunt hem dan alsnog nemen of overslaan, afhankelijk van de soort pil die je gebruikt.

Let op: ben je minder dan één maand aan de pil? Dan is de betrouwbaarheid van de werking na 12 uur afgenomen. Houd ook rekening met je cyclus: deze kan ook invloed hebben op het moment van te laat slikken of vergeten. Lees de bijsluiter voor de zekerheid of neem bij twijfel contact op met de apotheek. 

2. Je krijgt diarree of moet overgeven

Op vakantie heb je meer kans om ziek te worden dan thuis. Zo kun je sneller een voedselvergiftiging oplopen, een zonnesteek krijgen en gestoken worden door een (tropisch) insect. Hierdoor kun je je niet lekker voelen, moet je overgeven of kun je last van diarree krijgen. Als je binnen drie uur na het innemen van de pil moet overgeven of binnen vier uur waterdunne diarree krijgt, dan is de pil waarschijnlijk onbetrouwbaar geworden.

De kans bestaat dat de pil nog niet volledig door het lichaam is opgenomen en je de rest van de werkzame stoffen kwijt bent geraakt. Neem daarom voor de zekerheid een paar uur later een nieuwe pil in uit een reservestrip, maar wacht hier wel mee tot je je wat beter voelt en de misselijkheid is afgenomen. 

Heb je een meerfasenpil met verschillende gekleurde pillen in een strip? Neem dan dezelfde kleur uit een reservestrip. Als je de pil al langere tijd (langer dan één maand) gebruikt, dan kun je ook één pil overslaan en de volgende dag verder gaan met de pilstrip. 

3. Je neemt medicijnen in

Op vakantie kun je - net als thuis - last hebben van bepaalde kwaaltjes, zoals hoofdpijn, buikpijn of een oorontsteking. Je neemt hiervoor waarschijnlijk al snel medicijnen in als paracetamol of ibuprofen. Dit kan geen kwaad, maar het is wel mogelijk dat verschillende medicijnen elkaars werking verminderen of juist versterken. Dit geldt ook voor de anticonceptiepil en medicijnen die je zonder recept bij de supermarkt of drogist kunt kopen. 

Als je antibiotica gebruikt, dan denk je vast dat deze invloed hebben op de werking van de anticonceptiepil. Dit is niet zo: de pil is gewoon betrouwbaar. Het is wel mogelijk dat jouw antibioticum niet (goed) samengaat met andere geneesmiddelen. Laat daarom altijd je arts weten welke medicijnen je nog meer gebruikt. 

4. Je drinkt (meer) alcohol

Geniet je op vakantie graag van een alcoholisch drankje? Voor zover bekend heeft bij gezonde mensen het gebruik van alcohol geen invloed op de werking van de anticonceptiepil. Als je te veel alcohol drinkt of als de alcohol niet goed valt, kun je natuurlijk wel aangeschoten of dronken worden. In beschonken toestand kun je niet helder meer nadenken, waardoor de kans groot is dat je de pil vergeet in te nemen. Zoals eerder beschreven, kan dit de pil - vooral wanneer je 'm pas meer dan 12 uur later inneemt - onbetrouwbaar maken. Lees voor de zekerheid wel altijd de bijsluiter. 

Let op: werkt je lever minder goed, bijvoorbeeld door een leverziekte of overmatig alcoholgebruik, dan neemt de werkzaamheid van de pil wel af in combinatie met alcohol. Je lever, die afvalstoffen van onder andere medicijnen en alcohol afvoert, kan namelijk overbelast raken.

Bron 
  • Trimbos-instituut
  • Apotheek.nl