Waarom krijg je een stroomstoot als je je elleboog stoot?

Weduwnaarspijn in telefoonbotje

pijnlijke elleboog
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: waarom krijg je een stroomstoot als je je elleboog stoot?

Een knal met het puntje van je elleboog tegen de tafel zorgt voor een hevige, tintelende pijn in je arm en hand. Je telefoonbotje stoten, voelt als een stroomstoot. Waarom is het zo’n gevoelige plek?

Het puntje van de elleboog, waar je het bot voelt zitten, wordt in de volksmond het telefoonbotje genoemd. Maar eigenlijk is het telefoonbotje geen afzonderlijk bot. Het is het kleine stuk van het opperarmbeen dat je voelt uitsteken, de epicondylus medialis. Andere benamingen voor hetzelfde lichaamsdeel zijn elektriciteitsknobbel, stroombotje, telegrambotje, weduwnaarsbotje en tinteldoosje. De Engelsen noemen het je 'funny bone'. Het stoten van deze plek geeft een tintelende pijnscheut die uitstraalt naar je pink, ringvinger en hand en soms een verdoofd gevoel.

Zenuw

We zeggen dat je je telefoonbotje stoot. Toch is het niet het bot in je elleboog dat de pijn veroorzaakt, maar een zenuw. In je armen bevinden zich verschillende zenuwen, waaronder de elleboogzenuw (nervus ulnaris). Ter hoogte van je elleboog loopt hij langs het uitstekende bot, vlak onder de huid. Omdat de zenuw zo aan de oppervlakte ligt en niet bedekt wordt door spieren of bot, is het een gevoelige plek.

Het typische gevoel dat je ervaart als je tegen deze zenuw aanstoot, wordt wel 'weduwnaarspijn' genoemd. De pijn is hevig, maar van korte duur.

Beknelde nervus ulnaris

Sommige mensen krijgen niet alleen last van hun telefoonbotje als ze het stoten, maar hebben continu een doof gevoel of pijnlijke tintelingen in de onderarm, pink en/of ringvinger. Een beklemde of geïrriteerde nervus ulnaris kan daarvan de oorzaak zijn. De elleboogzenuw loopt door een groeve die de cubitale tunnel heet en daarom noemen we dit ook wel het cubitale tunnelsyndroom.

Hoe het cubitale tunnelsyndroom ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Een val kan de aanleiding zijn of langdurige druk op de elleboog omdat je er steeds op leunt. Ook bij mensen die hun arm heel vaak buigen, komt het vaker voor. Sommige patiënten hebben door dit syndroom minder kracht in hun hand of een verminderde fijne motoriek, wat bijvoorbeeld schrijven en knippen lastiger maakt.

Behandelen cubitale tunnelsyndroom

De behandeling van een beknelde nervus ulnaris hangt af van hoe ernstig je klachten zijn. Soms is het al voldoende om de elleboog te ontlasten door er niet meer op te leunen en intensieve bewegingen te vermijden. Sommige mensen buigen hun elleboog in hun slaap: veranderen van slaaphouding kan dan helpen. Verergeren de klachten, dan is er soms een operatie nodig waarbij de zenuw wordt vrijgelegd of verplaatst.

Auteur 
Bron 
  • NRC Handelsblad
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie