Afgelopen maandag heb ik een uur bootcamp gedaan. Dezelfde nacht nog werd ik wakker met kramp en pijnlijke spieren. De dinsdag daarna liep ik moeilijk en had ik echt enorm spierpijn. Ik verwachtte op woensdag eigenlijk nog meer spierpijn omdat het meestal twee dagen na het sporten het ergst is, maar toen had ik eigenlijk nergens last meer van. Hoe kan het dat ik meteen zo'n last kreeg, maar wel vrij kort?
Ilona
Spierkramp is een relatief normaal en veelvoorkomend probleem, maar in de meeste gevallen prima te voorkomen. De reden dat kramp ontstaat, is simpelweg doordat er teveel spiervezels tegelijk aanspannen en elkaar vast blijven houden. Dat is pijnlijk, en levert een enorme spanning op in de spier, maar het is in veruit de meeste gevallen niet schadelijk. Er zijn meerdere factoren die het risico op kramp kunnen beïnvloeden.
Een van de meespelende factoren is het interne milieu van de spier. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:
- een te laag glucose(suiker)gehalte in de spier
- een slechte vochtbalans (te weinig vochtinname voor, tijdens of na de training)
- een mineralentekort, met name magnesium staat hierom bekend
De spieren hebben een uitstekend af- en aanvoersysteem dus als het probleem hierin te vinden is, heb je vaak de volgende dag geen last meer. Zoals in jouw geval blijkt.
Maar uiteraard zijn daarnaast trainingsfactoren belangrijk. Heb je bijvoorbeeld heel strak schoeisel of kousen aan gehad die de doorbloeding kunnen belemmeren? Of heb je bijvoorbeeld getraind terwijl het erg koud was buiten? Ook dat zijn factoren die een behoorlijke rol kunnen spelen. Ga maar eens een stuk door koud water lopen om vervolgens weer te gaan joggen. Niet comfortabel!
Onderschat ook niet dat sommige bootcamptrainingen erg zwaar kunnen zijn. Als jouw fysieke conditie niet goed genoeg is om alles “bij te benen”, kan spiervermoeidheid de oorzaak zijn.
De vraag is, was dit een incidenteel voorkomend probleem? Dan heb je misschien gewoon pech gehad, of iets te hard getraind. Heb je vaker last van kramp? Dan zal het waarschijnlijk de moeite lonen om te kijken naar je vochtinname, voeding en overige bovenstaande factoren.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer bij OCA in Alphen aan den Rijn. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.