In de winter, als het glad is, breken veel mensen hun pols. Nu bedacht ik dat ik dan een stevige polsbandage wil aantrekken om het risico op een gebroken pols te verminderen. Volgens mijn man neemt de kans op een polsbreuk dan juist toe. Heeft hij gelijk? En kun je iets doen om breuken bij gladheid te voorkomen?
Leny
Je stelt een hele terechte vraag. Toen ik nog in Nederland werkzaam was, zagen we rond de koude tijd een hoop mensen binnen komen met pols-, elleboog- en heupklachten. Om een kort antwoord te geven op je vraag: Ik denk niet dat het dragen van een polsbandage je kans op klachten doet afnemen. Vooral wanneer de bandage zo fors is dat hij je in een gedwongen, rechte stand houdt, is de kans op een breuk inderdaad zelfs groter. Het is namelijk de enorme impact van een val op een te klein oppervlak die een breuk veroorzaakt. Door de beweeglijkheid van de pols te verminderen, neem je ook de kans op het afremmen van die impact weg.
Voorkomen
Er zijn zeker dingen die je kunt doen om het risico van en bij vallen te verminderen. Om te proberen te voorkomen dát je valt kun je zorgen voor goede, stevige schoenen met een stevige grip onder de zool. Hier zijn zelfs speciale onderzooltjes voor te koop met extra grip voor bij sneeuw en ijs.
Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over een goed evenwicht. Dat betekent dat áls er een moment is waarbij je uitglijdt, je in staat bent om snel en adequaat te reageren zodat je die balans herstelt. Balans is zeer trainbaar. Je kunt al vrij snel een indruk krijgen hoe het met je balans gesteld is door eens te kijken hoe goed je op één been kunt staan. Gaat dit goed? Probeer het dan eens met je ogen dicht en kijk of het je lukt om dit 30 seconden vol te houden.
Mocht er wat training nodig zijn, probeer dan eens om een week of twee je tanden te poetsen op één been. Dit soort kleine truukjes kunnen een enorm verschil maken op je vermogen je evenwicht te bewaren. Er zijn ook trainers die zich volledig specialiseren op balans en coördinatie dus mocht je het idee hebben om te kort te schieten in balans, dan is het misschien de moeite waard om eens een trainer te raadplegen.
Val breken
Soms is het niet te voorkomen dat je valt. In die gevallen is het essentieel dat je weet hoe je je val kunt breken. "Val breken" leert je, hoe je de klap verdeelt over het gehele lichaam. Hierdoor is de kans dat je iets beschadigt extreem veel kleiner. Deze technieken komen vooral uit sporten zoals judo, waarbij atleten keer op keer moeten vallen zonder een blessure op te lopen.
Kennis van deze technieken is net zo waardevol voor 'gewoon' vallen, en eigenlijk vind ik dat iedereen over deze kennis zou moeten beschikken. Als je een cursus valbreken kunt vinden, is het zeker de moeite om dit eens te proberen. Het is zoals fietsen, als je het eenmaal kunt vergeet je het nooit meer. Veel succes, en doe voorzichtig!
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.
Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.