Kleurrijke ondersteuning
De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee: de gekleurde tape die de kuiten, bovenbenen of armen van (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt dit zogenaamde medical tape steeds vaker toegepast. Waarom eigenlijk? Fysiotherapeut Mark Chen legt het uit.
1. Wat is medical taping?
"Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Er zijn verschillende soorten tape (Curetape, Kinesiotape, X-tape) met allemaal een vergelijkbaar uiterlijk en functie.
De grondlegger van medical taping is de Japanner Kenzo Kase. In de jaren 70 was Kase al een bekende naam in de chiropraxie en acupunctuur. Zijn uitgangspunt is onder andere dat lichaamsbeweging en daarbij spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen te voorkomen of te genezen.
De stugge tape die in die tijd voor handen was en gebruikt werd om de bewegingsvrijheid van een spier of gewricht in te perken, had dit effect niet. Kase ging daarom op zoek naar een tape die lijkt op de menselijke huid. Op die manier kun je de lichamelijke functies verbeteren en gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen, zonder het lichaam te beperkingen in haar bewegingsmogelijkheden.
Zo werd, na jaren, medical tape op de markt gebracht. De afgelopen tien jaar heeft medical tape ook in Europa veel aan populariteit gewonnen en bekwamen steeds meer fysiotherapeuten zich in medical taping."
2. Voor wat voor klachten is medical taping geschikt?
"Medical tape kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.
De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, zwellingreductie, pijnvermindering en het verbeteren van de huidconditie bij bijvoorbeeld littekens. Medical taping is dus enorm veelzijdig. Niet alle therapeuten worden echter voor alle aspecten van de tape geschoold, vraag dus naar de mogelijkheden bij jouw behandelaar."
3. Wat voor tape wordt er gebruikt?
"Bij medical taping wordt tape gebruik die dezelfde rekbaarheid heeft als de huid, erg dun is en goed plakt. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig en anti-allergisch. Aan te raden is wel om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid te gebruiken. Voor het verwijderen kun je de tape het beste even nat maken.
Er zijn meerdere merken tape en de gebruikte soort zal per therapeut verschillen. Ik heb zelf ervaring met één soort tape dus het is moeilijk om een objectief oordeel te geven over welke het beste is. Het is uiteindelijk een kwestie van welke tape het best voor je werkt. Tegenwoordig zijn er ook goedkope imitatiemerken op de markt te vinden. Let dus op als je naar een echt product zoekt."
4. Kun je ‘ingetapet’ alles doen?
"Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort."
5. Kun je zelf ook medical taping toepassen?
"Ja, het is zeker mogelijk om zelf te tapen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen (bij een fysiotherapeut). Dit geef je meer vrijheid, zeker als je regelmatig getapet moet worden. Daarbij vermindert dit het aantal behandelingen die je nodig hebt bij een fysiotherapeut.
Tegenwoordig zijn er zelfs voor-ingepakte, op maat geknipte pakketjes te koop bij sommige sportzaken. Die zijn dan voorzien van genoeg tape om éénmalig zelf in te tapen met daarbij een uitleg in tekst en illustratie. Toch zou ik je aanraden een rol tape te kopen en een gecertificeerde therapeut te zoeken om je het tapen aan te leren. Dit is goedkoper en levert uiteindelijk meer kwaliteit en resultaat."
Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Sinds augustus 2014 is hij werkzaam in Phnom Penh, Cambodja. Zijn expertise ligt in het analyseren en optimaliseren van bewegingspatronen. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.