Rugpijn bij vrouwen: pijn uit een onverwachte hoek
Rugpijn is vervelend. Nog vervelender is dat het een klacht is die regelmatig terugkomt en niet snel verdwijnt. Veel mensen met rugpijn weten niet waar de pijn vandaan komt. Dit zijn vijf mogelijke oorzaken van (lage) rugpijn bij vrouwen.
1. Menstruatiepijn
Heb je last van pijn in je onderrug? Ga eens na of je bijna ongesteld moet worden. Veel vrouwen hebben vlak vóór of tijdens hun menstruatie veel rugpijn. De oorzaak is nog niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk heeft de pijn te maken met prostaglandines. Deze hormoonachtige stoffen komen vrij tijdens de maandstonden. Hoe meer prostaglandines je lichaam aanmaakt, hoe meer last jij hebt van menstruatiepijn. De vrijgekomen hormonen verslappen de steunbanden rondom je heupen en wervels: hierdoor zakt je onderrug iets in elkaar. Daarnaast straalt de pijn in je buik uit naar je rug. Dubbel vervelend dus.
Tip: een massage van de onderrug, een warme kruik en/of een warme douche of bad kunnen de spieren rondom je bekken en onderrug ontspannen en zo de pijn verlichten.
2. Zwangerschap
Je moet tijdens een zwangerschap heel wat extra gewicht meeslepen. Je buik wordt groter en zwaarder en het gewicht van je buik duwt op de spieren van je onderrug. Veel zwangere vrouwen nemen daarom een verkeerde houding aan, of doen meer dan hun lichaam op dat moment aankan.
Je lichaam bereidt zich voor op de geboorte van een kindje. De hormoonspiegel verandert en maakt de verbindingen tussen je gewrichten losser. Normaal gesproken zit er bijna geen beweging in de gewrichten tussen je staartbeentje en je heupbeenderen. Als je zwanger bent zijn deze gewrichtsbanden zachter en kunnen zenuwen gemakkelijk bekneld raken.
Tip: let op je houding! Veel zwangere vrouwen lopen met een holle rug en met hun buik naar voren. Zo overbelast je je rug. Trek een denkbeeldige lijn van je kruin naar je hielen en span je bil- en buikspieren aan. Op deze manier kantelt je bekken automatisch naar achteren en geef je je rug iets meer rust. Beweeg veel: sterke spieren verminderen de kans op lage rugpijn.
3. Hoge hakken
Hoe hoger de hak, hoe schuiner de wreef en de zolen staan. Dit geldt niet alleen voor killerstiletto’s: een hak van 2,5 centimeter zorgt al voor een onnatuurlijke kromming in je onderrug. Je kuitspieren korten zich in en er staat ineens veel meer druk op je knieschijven. Die verandering van spierspanning in je benen werkt door naar boven, naar je rug. De spieren in je onderrug moeten hard werken om het lijf rechtop en in balans te houden.
Tip: wissel regelmatig van schoenen. Kies voor een goede, stevige zool en een schoen met een goed voetbed: als je altijd op dunne, platte zooltjes loopt is dat ook funest voor je rug. Wanneer je toch hakken wil dragen, is het slim om deze pas op locatie om te wisselen met je platte (sport)schoenen.
4. Borsten
Grote borsten brengen soms klachten met zich mee. Een boezem van een flink formaat weegt niet niks en jij draagt dit gewicht dag in, dag uit met je mee. Een veelvoorkomende klacht is niet voor niets een vervelende, chronische rugpijn. Investeren in een goede bh kan helpen, maar het kan zijn dat ook dít op een gegeven moment niet genoeg ondersteuning biedt. De rug- en nekklachten blijven dan aanhouden.
Tip: bh’s met drie haakjes bieden de beste ondersteuning. Ga voor een brede band en laat je goed adviseren. Als dit echt geen soelaas biedt, kan je overwegen om een borstverkleining te doen.
5. Een verkeerde (sport)bh
Een perfect zittende bh geeft je borsten de juiste ondersteuning. Door een goede pasvorm en de maat die bij jouw lichaamsvorm past, zorg je ervoor dat alles goed op zijn plaats blijft zitten. Een goed zittende bh zou je geen rug- of nekpijn moeten geven.
Jammer genoeg loopt het merendeel van de vrouwelijke bevolking met een verkeerde bh rond. Om de onjuiste cupmaat te compenseren, worden de bh-bandjes te strak of te los gespannen. Er ontstaat een hoge spanning op de rug, waardoor je krom en gebogen gaat lopen. Je belast zo automatisch ook veel andere spieren op een verkeerde manier. De ongemakken van een verkeerde bh kunnen leiden tot een onnatuurlijke houding, waardoor je nekklachten, rugpijn of spierspanningshoofdpijn in de hand werkt.
Tip: laat je tijdens het kopen van een nieuwe bh goed opmeten. Je borsten veranderen door de jaren heen meerdere malen van grootte en vorm. Het kan zomaar zijn dat je een grotere óf kleinere cupmaat nodig hebt, of dat een andere pasvorm veel beter zit.