Rugpijn bij een kind

Rugklachten bij kinderen: afwijkingen aan spieren, wervels of houding

Getty Images

Rugpijn bij kinderen komt minder vaak voor, waardoor het zinvol is om bij een kind met langer bestaande rugpijn onderzoek te laten doen naar de oorzaak.

Er zijn een aantal afwijkingen bij volwassenen die acute rugpijn geven, zoals een hernia of acute spierpijn die als het ware in de rug schiet. Een kind kan een hernia hebben, maar dat is erg zeldzaam. Naast rugpijn is dan vaak sprake van pijnklachten in een been.

Oorzaken rugklachten bij kinderen

  • Overbelasting van de spieren. Dit is een veelvoorkomende oorzaak. Door een verkeerde houding of overmatig sporten waarbij je kind de rugspieren belast, kan er pijn ontstaan. Wat rust nemen en minder intensief sporten helpt. Blijven de rugklachten, ga dan naar de huisarts.
  • Spondylolysis is een afwijking in de wervels die bij ongeveer 5 procent van de bevolking voorkomt. Er is hierbij een afwijking in de wervelboog waarbij de verbinding tussen 2 wervels als het ware is verslapt. Deze afwijking geeft op zich meestal geen klachten. Treedt er een kracht op deze wervel op, dan kan er een verschuiving optreden. Dit heet spondylolisthesis. Dit kan pijnklachten laag in de rug veroorzaken, omdat het over het algemeen de laatste lendenwervels betreft. Spondylolisthesis komt wel voor bij jonge turnsters of sporters die de rug sterk naar achteren bewegen.
  • Spondylodiscitis is een ontsteking van de tussenwervelschijf en het aangrenzende gebied van de wervel. De oorzaak is een bacterie. Bij zo’n infectie heeft je kind pijn en koorts en kan het zich ziek voelen. Dit komt niet vaak voor. Deze aandoening is het beste te zien op een MRI-scan. Heeft je kind spondylodiscitis, dan krijgt het antibiotica.
  • De ziekte van Scheuermann is een groeistoornis. Wervels vergroeien waardoor de bovenrug te bol wordt. Ter compensatie van de bolling van de bovenrug ontstaat vaak een holling van de onderrug. Soms geeft deze stoornis rugpijn. 
  • Een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) veroorzaakt koorts en rugpijn of pijn in de zij. Uit bed komen of in bed omrollen doen zeer. Kinderen met een nierbekkenontsteking voelen zich ziek, ze hebben vaak geen zin om te eten en moeten soms braken.   
  • Wanneer een kind rugpijn heeft en een zijwaartse kromming van de wervelkolom, dan is er sprake van scoliose. Scoliose komt vaker voor bij kinderen met een bindweefselziekte, bij neurofibromatose en bij kinderen die rolstoelgebonden zijn. Bij aanvullend onderzoek wordt bekeken of de aanleg van de wervels normaal is, hoe ernstige de kromming van de rug is en of er andere afwijkingen in de buurt van de het wervelkanaal zijn.

Hoe wordt er een diagnose gesteld?

Allereerst wil de arts weten hoe de klachten zijn ontstaan, waar je kind pijn heeft en hoe de klachten verlopen zijn. Vervolgens zal de arts een lichamelijk onderzoek doen waarbij hij of zij goed naar de rug en de functie van de rug kijkt.
Bij twijfel over afwijkingen, moet je naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto, soms gevolgd door een MRI-scan of botscan.

Denkt de arts aan een nierbekkenontsteking, dan wordt de urine onderzocht en is snel duidelijk of dat de oorzaak is.

Het is belangrijk om te weten dat lang niet alle afwijkingen met een gewone foto van de wervelkolom worden gevonden. Zeker als je kind regelmatig over rugpijn klaagt, is verder onderzoek van belang, ook al waren er op de röntgenfoto in eerste instantie geen afwijkingen zichtbaar. Het voordeel van een MRI- en CT-onderzoek is dat hierop niet alleen de botten, maar ook zachte delen zoals spieren en zenuwen, zichtbaar worden.

Behandeling kind met rugklachten

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de rugpijn. Overleg met de behandelend arts of je kind pijnstillers kan gebruiken.

Wanneer naar de huisarts?

Ga naar de huisarts als je kind rugpijn heeft in combinatie met koorts. Dit zou een ontsteking van de tussenwervelschijf (spondylodiscitis) kunnen zijn, dus daar moet altijd een arts naar kijken.

Houdt de rugpijn wekenlang aan bij je kind, dan is het ook verstandig om langs de huisarts te gaan.

Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.

Laatst herzien op

Auteur