Ik volg nu sinds een kleine twee weken een dieet met maaltijdvervangers van 800 kcal per dag. Ik sport graag en merk dat bij het wandelen, fietsen en hardlopen mijn krachten wat opraken. Ik wil nu overgaan op alleen overdag lijnen en 's avonds wat caloriearm, maar toch mee-eten.
Ik hoor graag eens hoe jij tegenover maaltijdvervangers staat. Het werkt prima, ik heb alleen erge honger momenteel. Het liefst zou ik zo'n 15kg kwijt willen.
Marjon
Dank voor je vraag. Goed dat je zo gemotiveerd bent om af te vallen. Ik ben alleen geen voorstander van zo'n calorie-arm dieet. Je lichaam krijgt veel te weinig voedingsstoffen binnen en die heb je nodig, zeker als je zoveel beweegt. Ook gaat je stofwisseling langzamer werken. Als je na het dieet weer normaal gaat eten, zal je daardoor sneller aankomen in gewicht. Ook al eet je hetzelfde als vroeger, je lichaam verbrandt de energie dan minder snel.
Naast voedingsstoffen heeft je lichaam ook energie nodig om zoveel te bewegen. Ik heb met behulp van je lengte, leeftijd, gewicht en beweegpatroon je energiebehoefte uitgerekend. Dit komt uit op zo'n 2000-2200 kcal per dag (dit kan iets meer of minder zijn in verband met de intensiteit en frequentie van het sporten). Als je af wilt vallen, kun je hier 500 kcal per dag van afhalen. Je valt dan zo'n kilo per twee weken af. Dit is snel genoeg, je stofwisseling blijft goed werken en met extra bewegen kan deze zelfs nog sneller worden. Dat betekent voor jou dus tussen de 1500 en 1700 kcal per dag.
Ik raad aan te stoppen met je laag calorische dieet. Blijf je het dieet volgen, dan zou je voor het sporten bijvoorbeeld een tussendoortje extra kunnen eten in de vorm van fruit of magere zuivel. Na het sporten moet je je energie aanvullen met weer een glas melk en een plak ontbijtkoek of stuk fruit. 's Avonds kun je een slanke maaltijd eten van 250 gram groente, 100 gram mager vlees, vis of vleesvervanger en 150 gram volkoren pasta, aardappelen of zilvervliesrijst. Indien je het dieet van 800 kcal per dag blijft volgen, raad ik je aan om dit niet langer dan twee weken te doen. Je kunt het vanaf daar langzaam opbouwen naar een gezond eetpatroon met voldoende voedingsstoffen.
Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.