Hoeveel calorieën zitten er in een tompouce?

Oerhollands taartje van bladerdeeg en banketbakkersroom

oranje-tompouce-vraag
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoeveel calorieën zitten er nu eigenlijk in zo’n (oranje) tompouce?

Met Koningsdag eten we dit oer-Hollandse gebakje massaal bij de koffie. Lekker zoet, romig en krokant tegelijk. Van het Groene boekje mag je zowel tompouce als tompoes schrijven. Het gaat in ieder geval altijd om een eenpersoons-taartje in de vorm van een baksteen.

Bladerdeeg met banketbakkersroom

Een tompouce bestaat uit twee rechthoekige plakken knapperig gebakken bladerdeeg. Daartussenin is een dikke laag room met vanillesmaak gesmeerd. Dit kan banketbakkersroom zijn of een mengsel van banketbakkersroom en slagroom (Zwitserse room). Het bovenste laagje bladerdeeg is versierd met fondant glazuur. Dat is meestal roze, maar rond Koningsdag natuurlijk oranje!

Voedingswaarden gemiddelde tompouce

Bladerdeeg, room, fondant, zo’n zoete smaak… je raadt het al: dit duidt niet op een product dat goed is voor je lijn. Volgens het Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) zijn dit de voedingswaarden van een gemiddelde tompouce.

 Per 100 gramPer portie van ca. 90 gram
Energie (kcal)288259
Eiwit (gram)3,83,42
Koolhydraten (gram)36,532,9
Vet (gram)13,912,5


 

In één doorsnee tompouce zitten dus bijna net zo veel calorieën als in twee volkorenboterhammen met 30+ kaas. Het NEVO gaat uit van gemiddelden. Kijk je op de verpakkingen van tompoezen die je in de supermarkt of bij een warenhuis koopt, dan zie je dat deze vaak nog meer energie bevatten.

Weekkeuze

Tompouces staan niet in de Schijf van Vijf: ze bevatten wel veel suiker, calorieën en verzadigd vet, maar weinig andere voedingsstoffen. Het Voedingscentrum noemt het een 'weekkeuze': wil je volgens de Schijf van Vijf eten, kies dan maximaal drie keer per week voor zo'n weekkeuze.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bron 
  • NEVO-online