De kwaliteiten van azijn
Al eeuwenlang is azijn een smaakmaker en een belangrijk bewaarmiddel voor voedsel.
Azijn voor voedselbereidingen bevat tussen de 4 en 8 procent azijnzuur en wordt verkregen via biologische processen.
Suikers en koolhydraten
Diverse voedingsmiddelen komen in aanmerking voor de productie van azijn. Bijvoorbeeld druiven, appels, meloenen, aardappelen, bessen, dadels en granen.
De enige voorwaarde is dat ze voldoende suikers of koolhydraten bevatten, die tot alcohol vergist kunnen worden. Daarna zet de azijnbacterie, acetobacter, die alcohol om in azijnzuur.
Sommige azijnsoorten, zoals balsamico, moeten nog jaren narijpen in houten vaten. Dat levert een rijke variëteit van smaken op en vergroot de toepassingsmogelijkheden in de keuken. De eenvoudige industriële azijn bevat uitsluitend azijnzuur. De rest is water.
Afvallen
Aanhangers van natuurlijke geneeswijzen beschouwen (niet-industriële) azijn als een voedingsmiddel dat onder meer kanker zou helpen voorkomen. Maar een overtuigend bewijs daarvoor werd nog niet geleverd.
Nogal wat mensen geloven dat je kunt afvallen door in de loop van de dag geregeld wat (appel)azijn te drinken of azijntabletten in te nemen. Dat het zuur de maag doet samenkrimpen en je daardoor minder eet, lijkt aannemelijk, maar is niet juist.
De maag is immers uitstekend beschermd tegen zuren. Ze maakt zelf het sterkste zuur aan dat in ons lichaam voor komt. Er bestaat ook geen enkel bewijs voor dat azijn de vetverbranding zou opdrijven.
Er zijn wel andere interessante effecten. Na een lepeltje azijn bij een ontbijt dat rijk is aan koolhydraten, zou je de rest van de dag 200 tot 275 kcal minder eten. Het zou ook een sterker gevoel van verzadiging geven.
Maar dit volstaat niet om azijn te promoten als afslankmiddel. De studies in dat verband waren te kleinschalig en te kortlopend. De onderzoeken naar de invloed van azijn op de maaglediging spreken elkaar tegen.