Afvallen uit de luie stoel
Het is helaas niet altijd even makkelijk: afvallen. Voornemens genoeg, maar hoe voer je ze ook daadwerkelijk uit? En hoe zorg je er voor dat je op een verdrietig moment niet naar iets lekkers grijpt? Met onze tips.
Eten als troost afleren
Als het gaat om eten, kunnen we onszelf goed voor de gek houden. We doen overdag en in gezelschap net alsof we altijd keurig eten, maar plunderen ’s avonds of ’s nachts de koektrommel of koelkast. Ook eten we lang niet altijd omdat we honger hebben, maar vaak uit stress, verveling, boosheid, eenzaamheid of verdriet.
Niet echt de bedoeling natuurlijk, want eten kan die negatieve gevoelens niet oplossen of troost bieden. Integendeel, vaak voel je je na zo’n eetbui alleen maar ongelukkiger en ben je bang om dik te worden. Ook zo’n ‘emotie-eter’? Op internet kun je onlinecursussen volgen om hiermee om te leren gaan, bijvoorbeeld via Psychologie Magazine.
Maak voornemens concreet
Goede voornemens genoeg, maar hoe zorg je dat je ze echt uitvoert? Verdeel de goede voornemens in kleine stappen, schrijf ze op en bespreek ze met je omgeving. Je hebt de grootste kans van slagen als je de plannen zo concreet mogelijk maakt.
Denk niet: ik ga meer bewegen, maar bedenk: ik ga voortaan meteen na het ontbijt een half uur wandelen. En niet: ik ga nooit meer snoepen, maar: ik eet voortaan fruit en groenten als tussendoortje en ik zorg dat de fruitschaal altijd gevuld is en dat ik snoeptomaatjes in huis heb.
Zorg voor rust aan tafel
Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes per dag: wie houdt zich daar nog aan? Veel mensen eten de hele dag door. Dat ‘grazen’ zorgt ervoor dat je meer calorieën binnenkrijgt dan eigenlijk de bedoeling is.
Misschien kun je met jezelf afspreken dat je alleen nog maar aan tafel eet, zonder boek of tv om je af te leiden. In het begin voelt dat misschien wat gedwongen, maar later zal je merken dat je minder trek krijgt op plekken waar je eerst gewend was te eten.
Slapen maakt slank
De oermens ging slapen als het donker werd en stond op bij het krieken van de dag. Dat waren lange nachten, van negen tot wel veertien uur. Tegenwoordig zitten we nog uren te lezen bij lamplicht of laten we onze geest afleiden door televisie of laptop. Onderzoek, bijvoorbeeld onder mensen die in ploegendienst werken, wijst uit dat dat helemaal niet gezond is.
Hoe minder slaap, hoe meer kans op overgewicht. Te weinig slaap zorgt dat er meer van het hormoon ghreline wordt aangemaakt. Dat hormoon wekt de eetlust op. En er wordt na een korte nacht juist minder van het hormoon leptine aangemaakt, dat de eetlust juist remt.
Geniet meer, eet minder
Ben je een bourgondiër en houd je van veel en vaak eten? Schakel dan om tot een ‘luxe lijner’, die zichzelf verwent met lekkere, maar kleine hapjes. Dus niet die dikke reep chocolade, maar die ene prachtbonbon van de banketbakker. En niet die patat met mayonaise onderweg, maar die lekkere salade op een gezellig terras.
Verboden vruchten
Vind je dat je geen chocolade meer mag omdat je te dik bent? Of nooit meer chips mag eten? Dan schep je voor jezelf verboden vruchten, waardoor je alleen maar meer aan chips en chocolade moet denken. Verbieden heeft geen zin, minderen wél!
Liesbeth van Rossum is internist en endocrinoloog en Mariette Boon is internist in opleiding en onderzoeker naar bruin vet. Samen schreven zij de bestseller 'Vet belangrijk'. Dit duo weet alles over lichaamsvet en hoe je dat kunt beïnvloeden. Wil je afvallen? Luister dan naar onderstaande podcast voordat je start met een dieet, want dan kun je veelgemaakte fouten voorkomen.
- Plus Magazine