Zo verspil je minder brood

Met acht ideeën om oude boterhammen te recyclen

Getty Images

Nederlanders eten dagelijks gemiddeld 110 gram brood, oftewel drie à vier boterhammen. Toch staat brood in de top-3 van meest weggegooide producten. Milieu Centraal berekende dat maar liefst één op de vijf sneetjes in de prullenbak eindigt. Zonde! Hoe verspil je minder brood? Met acht tips om oud brood te gebruiken.

De bakker (of supermarkt) moet vers brood dezelfde dag nog verkopen. Is het langer dan 24 uur van tevoren verpakt, dan is een houdbaarheidsdatum verplicht. In dagvers brood mogen geen conserveermiddelen zitten.

Bewaren bij kamertemperatuur

De kwaliteit van brood gaat snel achteruit, een dag na aankoop is het al wat droger. Het is vijf dagen tot een week eetbaar. Je merkt het vanzelf als brood niet goed meer is, want dan wordt het muf en gaat het schimmelen.

In de koelkast droogt brood extra snel uit. Bewaar het daarom bij kamertemperatuur in een plastic zak en leg het vervolgens in een schone, afgesloten trommel. Houd je van een knapperig korstje, bewaar brood dan in een papieren zak.

Invriezen

Brood blijft weken lang goed als je het op de dag van aankoop invriest. Haal elke dag de boterhammen die je nodig hebt uit de vriezer. Laat ze bij kamertemperatuur of in de magnetron ontdooien. Roosteren kan ook, maar dat levert wel drogere sneetjes op.

Ook in de diepvries droogt brood na verloop van tijd uit. Mals, wat vochtig brood blijft het langst lekker in de vriezer.

Waarom blijven afbakbroodjes zo lang goed?

Eet je zelden brood, dan kun je kiezen voor afbakbrood. Broodjes die je thuis nog moet afbakken zijn veel langer houdbaar dan 'gewoon' brood. Dat komt omdat afbakbroodjes zijn "verpakt onder beschermende atmosfeer". Schimmels in brood hebben namelijk zuurstof nodig om te kunnen groeien. Bij afbakbroodjes is de zuurstof uit de verpakking gehaald en vervangen door kooldioxide en stikstof. Dat is niet ongezond. Heb je de verpakking eenmaal geopend dan bederven afbakbroodjes net zo snel als ander brood.

Recyclerecepten

Oud brood dat te droog is om nog als gewone boterham te gebruiken, kun je recyclen door er iets anders van te maken. Zo hoef je niets te verspillen.

1. Wentelteefjes

Kluts een ei los met een scheutje melk. Doe er naar smaak wat kaneel bij. Wentel twee boterhammen door dit mengsel, zodat het brood het ei opzuigt. Bak het brood aan beide kanten goudbruin. Extra lekker met deze abrikozensaus.

2. Tosti

Een tosti is de klassieke manier om van je oud brood af te komen. Beleg een boterham met kaas en eventueel een plak ham, leg er nog een boterham bovenop en verwarm je tosti in een tostiapparaat of in een antiaanbakpan. Of maak deze luxe tosti pompoen, ricotta en Parmezaanse kaas met salieboter. En wat dacht je van een tosti met avocado, tomaat, spinazie en gerookte kip?

3. Geroosterd

Roosteren maakt brood droog, maar ook lekker knapperig. Toast combineert goed deze gezonde groentespreads.

4. Quiche

Deze quiche uit het boek 'Lekker koken met restjes van Daisy Scholte' is een wel heel originele manier om brood te recyclen.

5. Croutons

Rooster brood en snijd het in vierkantjes om er croutons voor in je soep of salade van te maken.

6. Crostini en bruschetta

Niet meer zo vers brood leent zich prima voor het maken van crostini en bruschetta, in de oven geroosterde of gegrilde broodjes met beleg.

7. Minipizza

Besmeer oud brood met tomatenpuree, doe er je favoriete topping op zoals kaas, groenten en kruiden. Even in de oven en je hebt een broodpizzaatje.

8. Paneermeel

Van oud brood kun je zelf paneermeel maken. Verwarm daarvoor de oven op 100 graden Celsius. Leg de boterhammen op een rooster en laat ze 20 minuten bakken, tot ze droog en hard zijn, maar niet verkleuren. Laat de sneetjes afkoelen. Maal ze vervolgens in de keukenmachine tot grof of fijn paneermeel. Als je geen keukenmachine hebt, doe je de gedroogde boterhammen in een plastic zak en verkruimel je ze met behulp van een deegroller. Gebruik het paneermeel in gehaktballen, als knapperig korstje op ovenschotels of om iets te paneren natuurlijk.

Auteur