Hennepzaad: superfood of zoveelste hype?

Niet voor iedereen geschikt

Hennepzaad
Getty Images

Hennepzaad. Steeds vaker wordt het superfood genoemd. Het is zo populair dat zelfs de grotere supermarkten het tegenwoordig in het assortiment hebben. Maar waarom zou je hennepzaad eten? Is het echt zo gezond?

Om te beginnen: hoe eet je hennepzaad nu eigenlijk? Je kunt het gewoon rauw uit het bakje eten (het heeft een wat nootachtige smaak), maar je kunt het ook over yoghurt strooien, verwerken in shakes en smoothies, laten ontkiemen en dan in een salade verwerken, tot hennepmelk verwerken (op dezelfde manier als soja- of amandelmelk wordt gemaakt) of in brooddeeg verwerken. Ook kun je er thee van zetten. Hennepbrood is overigens glutenvrij, wat fijn is voor mensen met coeliakie.

Spacecake van hennepzaad?

Even voor de duidelijkheid: spacecake kun je er niet van bakken. Het hennepzaad dat in de reguliere handel wordt verkocht, bevat nauwelijks of geen THC, de werkzame stof in marihuana.

Is hennep een superfood?

Hennep was vele duizenden jaren geleden één van de eerste voedselgewassen die de mens verbouwde en dat is niet voor niets. Het bevat vele belangrijke voedingsstoffen die met name in de zaden in zeer geconcentreerde vorm voorkomen. Zo vind je in de zaden een uitzonderlijke concentratie aan hoogwaardige (zogenoemde exogene) eiwitten, oliën waaronder omega-3, -6 en –9, een aantal mineralen waaronder magnesium, kalium, ijzer en koper, de vitamines C, E B1, B2, B3 en B6 en vezels.

Er zijn diverse claims in omloop over de werking van hennepzaad - zo zou het kanker helpen voorkomen - maar die zijn onbewezen. Ongezond is hennepzaad in ieder geval niet.

Verantwoord?

Voor het vroege succes van hennep als landbouwgewas zijn meer redenen dan alleen de voedzaamheid. Niet alleen worden de vezels van oudsher gebruikt in allerlei praktische toepassingen (onder andere voor textiel en touw), daarnaast is hennep een heel efficiënt landbouwgewas dat uitstekend biologisch kan worden geteeld en jaarlijks tot wel vijf of zes keer kan worden geoogst. In tegenstelling tot soja wordt hennep bovendien verbouwd zonder noemenswaardige boskap.

Nadelen van hennepzaad

Er zijn aanwijzingen dat de consumptie van hennepzaad kan leiden tot een verminderde aanmaak van bloedplaatjes. Mensen die problemen hebben met de bloedstolling kunnen dus beter geen hennepzaad gebruiken.

Een ander nadeel is van meer praktische aard: de prijs. Vooral onder invloed van de enorme belangstelling is de prijs van hennepzaad inmiddels gestegen tot een kiloprijs die die nauwelijks nog in verhouding staat tot de productiekosten. Deze ontwikkeling heeft het met alle zogenaamde superfoods gemeen: op hypes wordt stevig gecasht en dat maakt hennepzaad tot een behoorlijk dure keuze in het dagelijks eetpatroon. Als je regelmatig vis, noten en peulvruchten eet, krijg je voldoende van de voedingsstoffen binnen die in hennepzaad zitten; en je eet dan een heel stuk voordeliger.