Over de datum: opeten of weggooien?
Gooi jij producten waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is meteen weg? Helemaal niet nodig! Voedselverspilling en zonde van je geld. Er zijn genoeg voedingsmiddelen die je nog prima kunt eten als het over de datum is.
Wat is het verschil tussen TGT en THT?
Op verpakkingen staat meestal de aanduiding TGT (te gebruiken tot) of THT (ten minste houdbaar tot). TGT vind je op verpakkingen die snel bederven en THT staat op producten die tot de vermelde datum veilig te gebruiken zijn, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. TGT-producten kun je dus beter weggooien. THT-producten kun je vaak gewoon nog eten. Het Voedingscentrum adviseert daarbij ook je zintuigen te gebruiken: ziet het product er nog goed uit? Hoe ruikt het? En proef een klein hapje. Smaakt het vies? Gooi het dan weg.
Welke producten je nog kan eten na de THT-datum?
1. Pasta en rijst
Onbereide pasta en rijst kun je heel lang bewaren. Doe dit op een droge, koele en donkere plek. Dan kan het haast niet bederven. Ruikt de pasta muf en/of vies? Dan kun je het beter weggooien.
2. Meel
Ook meel kun je prima voor langere tijd bewaren. Bewaar het droog in een goed afgesloten voorraadpot.
3. Koffie en thee
Zolang de verpakking van koffie en thee gesloten is, kun je het voor lange tijd bewaren. Zodra je de verpakking opent, verliest het smaak en aroma. Bewaar de koffie of thee in een trommel of bus en droog en donker.
4. Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet. Wel kan de kwaliteit achteruit gaan.
5. Kruiden en specerijen
Gedroogde kruiden en specerijen zijn lang houdbaar. Ze bederven niet snel, maar wanneer je ze niet goed bewaart - koel, droog en donker - komt het de geur en smaak niet ten goede.
- Consumentenbond