Zo breng je je eten op smaak
Dat we in Nederland massaal te veel zout eten, is waarschijnlijk geen nieuws meer. We eten gemiddeld jaarlijks per persoon 1 kilo zout te veel. Minder zout eten is dus niet zo’n slecht idee. En dat kan ook echt zonder dat het ten koste gaat van de smaak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze smaakmakers?
1. Peper
Als voor jou de charme van zout deels zit in het strooien met een zoutpotje of draaien aan een -molen, dan is peper misschien wel de gemakkelijkste vervanger. Daarbij zorgt het ook direct voor een smaakboost. Er zijn allerlei soorten peper verkrijgbaar. Wees niet meteen te enthousiast, want niet alle smaakpapillen worden blij van grote hoeveelheden peper.
2. Verse kruiden
Verse kruiden zijn een prima alternatief voor zout. Dille doet het bijvoorbeeld heel goed bij vis en met een paar blaadjes basilicum wordt iedere pasta een ware traktatie. Koriander is een fijne toevoeging voor Oosterse gerechten en peterselie en bieslook kun je eigenlijk bijna overal bij gebruiken. Leef je dus vooral uit.
Maak ook eens je eigen kruidenmixen met gedroogde kruiden. Kant-en-klaarmixen bevatten vaak veel zout. Door zelf je favoriete kruiden te mengen, worden gerechten niet alleen veel lekkerder, maar ook een stukje gezonder. Vergeet ook de specerijen niet.
3. Citroensap
Waarschijnlijk ken je citroensap wel als smaakmaker bij vis, maar je kunt het sap ook prima gebruiken in een marinade of dressing. Niet alleen het citroensap is een aanrader trouwens; van het rasp van de schil heb je maar een klein beetje nodig om een gerecht een frisse noot te geven.
4. Knoflook en ui
Knoflook wordt vaak in combinatie met ui aangefruit als subtiele smaakmaker in een gerecht. Ze zorgen voor meer pit. Een extra teentje knoflook of een halve (rode) ui is dus altijd een goed idee.
5. Gember
Nog zo’n krachtpatser met een heftige smaak: gember. Je moet er van houden, maar als dat het geval is kun je het overal voor gebruiken. Rasp bijvoorbeeld een duimpje door een Oosters gerecht of laat een stuk meetrekken als je een bouillon maakt. Gember doet het trouwens ook heel goed met citroen en is hartstikke gezond.
6. Vet
Zout is een smaakversterker, maar datzelfde geldt voor vet. Als je een maaltijd aankleedt met gezonde vetten zoals noten, avocado of plantaardige oliën, verrijk je niet alleen de smaak maar krijg je ook nog eens een flinke portie gezonde vetzuren binnen.
7. Onbewerkt
Als je zelf kookt, heb je de controle over wat je toevoegt aan je gerechten. En dat is een groot voordeel boven kant-en-klaarproducten. De voedingsindrustie is namelijk gul met onder andere zout. Maak bij voorkeur niet alleen de maaltijden helemaal zelf van onbewerkte producten, maar probeer ook eens je eigen sauzen, dressings en marinades te maken. Dat hoeft echt niet moeilijk te zijn: combineer bijvoorbeeld een aantal van bovenstaande smaakmakers met wat olijfolie.
8. Grillen
Gegrilde groenten smaken heel anders dan gekookte, gebakken of gestoofde. Door te variëren in bereidingswijzen kun je dus extra smaak toevoegen. Let bij grillen wel op zwarte randjes of korstjes. Snijd die weg, want verbrande producten bevatten schadelijke stoffen als acrylamide en PAK’s.
Blijf proeven
Strooi jij voor je begint met eten ook gedachteloos al een flinke lading zout over je maaltijd? Proef dan voortaan eerst. Heel veel gerechten en voedingsmiddelen hebben kunnen prima zonder zout. Daarbij kan je lichaam ook aan minder zout wennen. In eerste instantie kost het misschien wat doorzettingsvermogen - je smaakpapillen zijn gewend aan veel zout - maar na een paar weken proef je het verschil niet meer.
- Voedingscentrum
- Nierstichting