Ongeveer vier op de tien Nederlanders, 38 procent om precies te zijn, geeft aan de laatste jaren bewust minder vlees te eten. Dat meldt het Voedingscentrum op basis van een onderzoek uitgevoerd onder meer dan duizend Nederlanders van achttien tot tachtig jaar.
De belangrijkste beweegredenen om minder tot geen vlees te eten, zijn voor Nederlanders het milieu/klimaat (37 procent) en dierenwelzijn (34 procent). Ook geeft ruim een kwart (27 procent) van de ondervraagden aan dat het motiverend is dat minder of geen vlees eten beter is voor de gezondheid. Het gewicht, een hoog cholesterol, risico op kanker en vernauwing van de aderen worden daarbij genoemd. Bijna driekwart van de Nederlanders zegt maximaal vijf keer per week vlees te eten. Een derde doet dat hooguit drie dagen per week.
Vlees is (te) lekker en onderdeel van de identiteit
Dat veel mensen het lastig vinden om te minderen, blijkt ook uit het onderzoek. De meest genoemde reden (47 procent) om niet te minderen met het eten van vlees, is dat vleeseters en flexitariërs vlees (te) lekker vinden. Vooral voor 65-plussers is de belangrijkste reden om niet te minderen met vlees, omdat zij gewend zijn dit te eten. Een kwart van de ondervraagden geeft aan dat vlees eten onderdeel is van hun identiteit.
Vleesconsumptie stijgt toch
Ondanks de wil om te minderen, stijgt de vleesconsumptie, zo bleek uit eerder gepubliceerde cijfers van de Wageningen Universiteit. In 2019 at de Nederlander namelijk 77,8 kilo vlees per persoon per jaar, een pond meer dan in het jaar daarvoor.
Toch is er een duidelijke trend te zien, want de stijging is niet langer zo groot als ruim zeventig jaar geleden. In 1950 werd er nog gemiddeld zeventien kilo vlees per persoon per jaar gegeten, tegenover bijna 36 kilo nu. “De gemiddelde vleesconsumptie bleef stijgen tot 2010. Toen aten Nederlanders gemiddeld 39,5 kilo vlees per persoon per jaar, ruim twintig kilo meer dan een halve eeuw ervoor. Sinds 2010 neemt de vleesconsumptie gemiddeld af, al stagneert het wat sinds 2016”, aldus het Voedingscentrum.
Barbecue kan niet zonder
Van de feestdagen of speciale gelegenheden kunnen barbecues volgens ruim de helft van de Nederlanders niet zonder vlees. Een op de vijf vleeseters vindt dat groenten niet thuishoren op de barbecue, maar daar zijn vrijwel alle vegetariërs en veganisten het absoluut niet mee eens. Negentig procent van hen geeft aan dat een barbecue prima zonder vlees kan en dat groenten daarbij horen. Wel wordt er door een kwart van de Nederlanders regelmatig gelet op het keurmerk of of het vlees biologisch is.
Ei ter vervanging
Onder vleeseters is kip overigens het populairst: ruim driekwart (76 procent) eet dit minstens één dag in de week. Als vervanging van vlees wordt er het vaakst naar een ei gegrepen: 33 procent doet dit minstens één keer in de zeven dagen. Daarna volgen kant-en-klare vleesvervangers (28 procent), peulvruchten (24 procent) en als laatste noten (16 procent).
- Voedingscentrum
- Wageningen University & Research