Meer tandenknarsers door coronastress
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veel gestelde vragen. Deze keer: ik heb last van stress en ben daardoor gaan tandenknarsen. Wat nu?
Je bent niet de enige die last heeft van tandenknarsen door stress. Tandartsen zien steeds meer mensen met gebroken kiezen, gebarsten tanden en gesleten kauwvlakken.
"Bruxisme, zoals de officiële term van tandenknarsen en kaakklemmen luidt, is het herhaaldelijk op elkaar zetten van de tanden, waardoor niet alleen het gebit maar ook de kauwspieren en kaakgewrichten overbelast kunnen raken. Aangezien de kauwspieren niet alleen in de wangen liggen, maar ook aan de zijkant van de schedel tegen de slapen, kun je van tandenknarsen ook hoofdpijn krijgen.", legt kaakfysiotherapeut Simone Gouw uit.
"Ook nekklachten kunnen versterkt worden door tandenknarsen", vervolgt Gouw. "De kauwspieren staan namelijk ook in verbinding met de nekspieren."
Hoe kom je erachter of je klachten komen door tandenknarsen?
"De fysiotherapeut houdt zich bezig met spieren en gewrichten en het is dus niet gek dat, naast de tandarts, de kaakfysiotherapeut een rol kan spelen bij het onderzoeken en behandelen van klachten door tandenknarsen. Een simpele test die bij sommige 'bruxisten' of knarsers de herkenbare klachten kan oproepen is het voor circa 30 seconden stevig dichtbijten. Je bootst eigenlijk het kaakklemmen na. Als dan bijvoorbeeld je hoofdpijn opkomt of verergert, is er een grote kans dat knarsen een rol speelt."
Als je last hebt van tandenknarsen, wat kun je hier zelf aan doen?
"Er zijn meerdere dingen die je kunt doen tegen (de klachten door) het tandenknarsen. Allereerst is het belangrijk om gedurende de dag bewust te worden van wat je allemaal met de kaak doet. Eten, spreken, gapen, lachen, kussen is waar de kaak voor bedoeld is. Kaakklemmen, tandenknarsen, kauwgom kauwen, nagels bijten, lipbijten, velletjes bijten, tongpersen, echter, zijn mondgewoonten. Als je dit veel doet, kan dit voor overbelasting en dus klachten zorgen. Een leuke behulpzame app is de BruxApp, die je helpt herinneren om even aandacht te hebben voor de kaak.
Ten tweede kan je pijnlijke spieren masseren of je kunt er warmte op doen, zoals een kop thee, kruik, handenwarmers of douchestraal tegenaan houden. Alles wat ontspanning geeft aan andere spieren in ons lichaam kunnen wij ook gebruiken voor de kaak. Als de klachten te hevig zijn om het zelf aan te pakken, kun je met je tandarts of een kaakfysiotherapeut bespreken wat er nog meer mogelijk is."
En een bitje? Helpt dat tegen tandenknarsen?
"Wellicht heb je weleens gehoord van een bitje. Een bij voorkeur hard bitje vervaardigd door de tandarts (geen zelfmaakpakketten via internet!) geeft bescherming van het gebit, maar kan bij een deel van de mensen óók zorgen voor afname van de spieractiviteit en dus het tandenknarsen verminderen. Je zou zelfs het bitje op momenten overdag kunnen dragen, bijvoorbeeld wanneer je ingespannen leest of studeert. Dan helpt het je weer bewustworden van wat je doet."
Waarom tandenknarsen ook goed voor je kan zijn
Tandenknarsen zou overigens niet alleen maar slecht zijn. In deze video van de Universiteit van Nederland legt Ghizlane Aarab, tandarts van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam uit waarom.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Universiteit van Nederland