Bitje bij bruxisme
Heel veel Nederlanders hebben er last van: bruxisme, oftewel tandenknarsen. Vaak zijn ze zich er niet van bewust. En weten ze het wel, dan realiseren ze zich niet hoe slecht dat voor hun gebit is. Esthetisch tandarts Annemie Grobbink vertelt over de nieuwste technieken en mogelijkheden bij tandenknarsen.
"Ik zie vaak slijtage of breuken aan tanden en kiezen, veroorzaakt door knarsen (bruxisme) bij patiënten die geen idee hebben dat ze dat doen", vertelt tandarts Annemie Grobbink. "Juist omdat het gebit door langdurige overbelasting ernstig beschadigd kan worden, is het belangrijk dat je dit als tandarts in een vroeg stadium herkent."
Knarsbitje of opbeetplaat
Overdag knarsen twee tot drie van de tien mensen op hun tanden, ’s nachts gebeurt het minder (ongeveer 12 procent knarst ’s nachts). Wie preventief iets wil doen tegen knarsen, kan naar de tandarts voor een 'knarsbitje' of opbeetplaat. Dit is zeker een goed idee als er al sprake is van lichte schade aan het gebit. Het hangt van je verzekering af of je dit vergoed krijgt.
"Zo’n bitje wordt op maat van je gebit gemaakt", legt Annemarie Grobbink uit. "Het moet ’s nachts worden gedragen om verdere slijtage te voorkomen. Tegen knarsen overdag helpt het om bewust te worden van wat je doet. Zodra je merkt dat je je kiezen op elkaar klemt of over elkaar knarst, is het zaak te proberen daarmee te stoppen."
Herstekken
Als het gebit al ernstig afgesleten is, is vaak een uitgebreide behandeling nodig. In het verleden was herstel alleen mogelijk met dure kronen en bruggen, tegenwoordig kunnen we steeds meer met wit vulmateriaal, composiet." Reparatie ('herstekken') met composiet kost ongeveer een vijfde van de kosten van een een kroon.
- Plus Magazine