Stralend witte tanden

Veilig bleken

Getty Images

Stralend witte tanden wekken sympathie en vergroten je zelfvertrouwen. Het is dus niet zo gek dat het bleken van tanden populair is. Toch bestaan er nog veel vragen over dit onderwerp. Is het wel veilig, welke methodes zijn er en is het effect blijvend?

Tanden bestaan uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn bepalend voor de kleur van het gebit. Die verschilt van persoon tot persoon.

Verkleuren

Door de jaren heen kan je gebit gaan verkleuren. Dit wordt onder meer veroorzaakt door: 

  • sigaretten
  • thee
  • koffie
  • wijn

Daarnaast bestaan er andere redenen waardoor tanden en kiezen donkerder zijn of worden:  

  • Verouderingsproces
  • Dode tand als gevolg van tandbederf of een ongeval
  • Medicijngebruik
  • Ontwikkelingsstoornissen

Bleekmethodes

Om het gebit weer te laten stralen, kun je ervoor kiezen om tanden en kiezen te laten bleken. Er bestaan twee verschillende methodes: bleken van buitenaf en bleken van binnenuit. 

Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk om een dode tand van binnenuit te bleken. Dat gebeurt door een papje met bleekmiddel in de tand te brengen, waarna die wordt afgedicht met een tijdelijke vulling. Na een aantal dagen wordt de tand lichter van kleur. Het kan nodig zijn om deze behandeling een paar keer te herhalen. Als het gewenste resultaat is bereikt, wordt de tand voorzien van een definitieve vulling.

Het bleken van tanden en kiezen van buitenaf gebeurt vooral als je last hebt van lichte verkleuringen en kan op verschillende manieren gedaan worden. Je kunt je laten behandelen door een tandarts of je kunt zelf je tanden en kiezen bleken.

De tandarts

De tandarts begint de behandeling met het beschermen van het tandvlees tegen de hoge concentratie peroxide die wordt gebruikt. Hij doet dat door middel van een tandvleesbeschermer (een rubber lapje of een speciale gel). Vervolgens wordt de bleekgel op de tanden en kiezen aangebracht. Deze gel moet enige tijd inwerken.

Om het proces te versnellen, maakt de tandarts gebruik van een bleeklamp of in sommige gevallen van een laser. Het kan gebeuren dat er toch een kleine hoeveelheid peroxide op het tandvlees terechtkomt. Daardoor ontstaan witte brandvlekjes, die binnen een paar uur weer verdwijnen.

Thuis bleken

Je kunt er ook voor kiezen om, onder begeleiding van de tandarts, thuis je tanden te bleken. De tandarts maakt dan een afdruk van je gebit, waarna een tandtechnicus een zogenaamde bleeklepel maakt.

Vervolgens krijg je de bleeklepel, de bleekgel (carbamyde peroxide) en instructies mee naar huis. Om een goed resultaat te bereiken, moet je de bleeklepel drie tot zes uur per dag inhouden. Dat kan op elk gewenst moment. Zelfs als je slaapt. Na één tot vier weken is er resultaat te zien. Wanneer het gebit ernstig is verkleurd, moet de behandeling herhaald worden.

Bleekproces

Tijdens de behandeling met een bleeklepel is het raadzaam om de volgende dingen niet te doen, omdat ze het bleekproces kunnen beïnvloeden:

  • Koffie, thee, koolzuurhoudende frisdranken, citrusvruchtensap of wijn drinken.
  • Voeding met kleurstoffen eten, zoals vruchtenjam.
  • Roken.

Let op: laat je altijd adviseren door een tandarts voordat je thuis zelf je tanden en kiezen gaat bleken. Er zijn namelijk producten op de markt met te hoge concentraties peroxide, waardoor je tanden kunnen worden beschadigd.

Resultaten

Het resultaat van een bleekbehandeling is bij iedereen verschillend, omdat de witheid van het gebit afhangt van de oorspronkelijke kleur van de tanden en kiezen.

Als je zorgt voor een goede mondhygiëne en gezonde voeding eet, blijft je gebit na de behandeling enkele jaren wit. Het kan voorkomen dat het gebit toch weer verkleurt als gevolg van groei van het tandbeen, veel roken en/of veel drinken van koffie, thee of wijn. Je kunt er dan voor kiezen om je tanden opnieuw te laten bleken.

Tip

Als je overweegt om je gebit te bleken, praat hierover dan eerst met een tandarts. Hij kan bepalen of je gebit gezond is en aangeven welk resultaat kan worden bereikt. Vullingen, facings, kronen en bruggen bleken namelijk niet mee!

Auteur