Bacteriegroei in de mond of neus-keelholte
Ook kinderen kunnen al een slechte adem hebben. Vervelend, want het kan tot pesterijen leiden. Vaak blijven ze er maanden mee lopen. Als tandenpoetsen, kauwgom of een pepermuntje niet helpt, wat kun je dan doen?
Het is belangrijk om een kind dat constant vies ruikt zo snel mogelijk te helpen. Laat het gebit en tandvlees controleren door de tandarts. Biedt dat geen oplossing, dan is een bezoek aan de KNO-arts de volgende stap.
Oorzaken slechte adem
Meestal ligt de oorzaak in de neus-keelholte en de mond. Vermoedelijk ontstaan vervelende geurtjes door bacteriegroei op deze plaatsen. Bacteriën zetten voedselresten of speeksel om in bepaalde gassen en deze ruiken niet prettig.
Dit kan het probleem zijn:
- Vergroting van de neus- of keelamandel, met terugkerende infecties.
- Bacteriegroei op ingedikt slijm in de neus-keelholte.
- Bacteriegroei op de tong.
- Chronisch ontstoken tandvlees.
- Onverzorgd gebit, met veel tandsteen.
- Bepaalde voedingsmiddelen of theesoorten die dagelijks worden gebruikt.
Vooral ’s morgens vroeg kan de ademgeur sterk zijn. Veel kinderen hebben namelijk een slechte adem door bacteriegroei in de mond of neus-keelholte. In de nacht komen er door bacteriewerking gassen vrij die de slechte adem veroorzaken. Ook kan slijm opdrogen en dat geeft een aparte geur.
Interne ziekten
Er zijn enkele interne ziekten die een slechte adem veroorzaken, zoals leverziekten en chronische nierziekten. Als daarvan sprake is, heeft je kind echter al eerder andere klachten gehad. Diabetes kan zorgen voor een acetongeur.
Behandeling slechte adem
Zorg ervoor dat je kind zeker drie keer per dag goed de tanden poetst. Maak met ragertjes en flosdraad ook de ruimte tussen de tanden en kiezen goed schoon. Met een speciale tongreiniger kun je een eventueel bacterielaagje van de tong verwijderen. Laat de tandarts het gebit goed nakijken en schoonmaken.
Soms moet een KNO-arts de neus- en/of keelamandelen verwijderen. Ga bij een aanhoudende slechte adem even langs de huisarts.
Dit artikel is goedgekeurd door Dr. J.M. de Bont, kinderarts-kinderneuroloog in UMC Utrecht.
Laatst herzien op