Belangrijk bij 'los' tandvlees
Tijdens een bezoekje aan de tandarts wordt er goed gekeken naar de conditie van tanden, kiezen en tandvlees. Maar wist je dat de tandarts je tandvlees ook een cijfer hoort te geven? Slechts weinig tandartsen doen dit ook daadwerkelijk, zegt parodontoloog Jeroen Craandijk.
"Sommige mensen horen bij de tandarts 'ineens' dat ze een diepe pocket hebben; hun tandvlees zit dan niet meer vast aan de tandhals. Deze pockets ontstaan echt niet ineens, maar heel geleidelijk", vertelt parodontoloog Jeroen Craandijk.
DPSI-score
Daarom is het zaak dat de tandarts in de gaten houdt of jouw tandvlees achteruitgaat (of vooruit natuurlijk). Bij elke halfjaarlijkse controle hoort het tandvlees goed bekeken te worden en een cijfer te krijgen (de zogenaamde DPSI-score). Maar dat gebeurt lang niet altijd: Zo'n 15 procent van de Nederlandse tandartsen bepaalt standaard de DPSI bij al hun patiënten, 75 procent doet dit slechts bij een deel.
Score 1 tot 4
Jeroen Craandijk: "Mijn advies is simpel: vraag jouw tandarts om je DPSI-score. Die geeft aan hoeveel ruimte er is tussen het tandvlees en de tandhals. Het hoogste (en dus slechtste) cijfer is 4, dan is er sprake van pockets tussen tand en tandvlees van ten minste 6 millimeter diep. Bij het laagste cijfer, 0, is het tandvlees gezond."
Parodontaal onderzoek
"Bij bloedend tandvlees, score 1, moet je tandarts preventief actie ondernemen en in elk geval laten zien op welke plekken plak achterblijft. Bij score 2 is er sprake van tandsteen dat verwijderd moet worden. Score 3 is opgedeeld in twee delen: 3- en 3+. Vanaf 3- is een parodontaal onderzoek nodig. Dat kan je eigen tandarts doen, de mondhygiënist of een parodontoloog."
- Plus Magazine