Stappenplan: zorg in buitenland

Op reis voor een nieuwe heup of facelift

Getty Images

Stel je wilt voor een medische behandeling naar het buitenland. Bijvoorbeeld omdat de wachtlijst in Nederland heel lang is, of omdat de zorg in een ander land veel beter is. Hoe pakt je dat aan? Met dit stappenplan.

1) Verzekeraar bellen Als je eenmaal hebt besloten dat je in het buitenland geholpen wilt worden, is de eerste stap uw verzekeraar bellen. Die weet immers het naadje van de kous over noodzakelijke medische zorg in het buitenland en hij kent de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden. Veel verzekeraars, vooral met veel verzekerden in de grensgebieden, hebben contracten met klinieken over de grens. Handig: dan gaat de factuur linea recta van behandelcentrum naar verzekeraar.

2) Communicatie checkenHet is goed om te weten dat ziekenhuizen in de grensstreek (en soms in verder weg gelegen landen die veel Nederlandse patiënten trekken) nogal eens Nederlandssprekende artsen in dienst hebben. Informeer daarnaar of naar de mogelijkheid van een tolk. Is er geen Nederlandssprekende arts, vraag je dan af of je je in het Engels of Duits goed genoeg verstaanbaar kunt maken.

3) Huisarts inlichtenVergeet vervolgens niet je huisarts of behandelend arts in Nederland in te lichten. Hij kan je het medisch dossier overhandigen, dat je nodig hebt in het buitenlandse ziekenhuis. Of hij kan je nog aanvullende medisch adviezen geven.

4) Nazorg regelenNazorg is bij elke medische ingreep van belang. Er is veel te zeggen voor behandeling en nazorg door dezelfde arts. Doorgaans geen probleem als je net over de grens een ingreep hebt ondergaan, maar onmogelijk als je onder het mes ging in Zuid-Afrika, Singapore of Turkije.

Gaat het om een medisch noodzakelijke ingreep, overleg dan met je huisarts of behandelend specialist hoe de nazorg in Nederland kan plaatsvinden. Gaat het om een eenvoudige ingreep als ogen laseren, of een cosmetische behandeling, informeer dan bij de kliniek hoe de nazorg geregeld is. Sommige hebben een dependance in Nederland voor nacontroles. >
Bron 
  • Plus Magazine