Zeg maar 'dag' tegen de leesbril
Steeds meer mensen laten hun ogen laseren om van een vertesterkte bril af te komen. Voor het probleem 'leesbril' was er tot nu toe geen andere oplossing dan, inderdaad, die leesbril. Hier komt verandering in!
Je herkent het vast wel: kranten worden steeds lastiger te lezen en je moet je mobiele telefoon steeds verder weghouden voor het lezen van de berichten. Er is geen redden meer aan: je ziet pas weer goed met een leesbril op je neus.
Vermogen om te focussen
Maar er zijn nieuwe behandelingen die ouderdomsverziendheid corrigeren. Hierdoor wordt de leesbril, en de eventuele bril om veraf goed te kunnen zien, overbodig. De lens van onze ogen wordt stugger naarmate we ouder worden. Daardoor verliezen ze het vermogen om te focussen, en kunnen we steeds slechter dingen op korte afstand scherp zien. Dit verschijnsel begint al rond ons 40e levensjaar en wordt presbyopie genoemd. Om toch goed te kunnen lezen, moeten we de ogen corrigeren met een leesbril.
Ben je bijziend, en heb je dus al een bril om veraf goed te kunnen zien, dan betekent ouderdomsverziendheid meestal de keus tussen een multifocale bril of twee aparte brillen.
Nieuwe behandelmethoden
Wie geen bril of contactlenzen meer wil, kan de nieuwe presbyopiebehandelmethoden overwegen. Het unieke van deze behandelingen is dat ze het leesvermogen blijvend verbeteren, terwijl het vertezicht optimaal blijft.
Laserbehandeling Intracor
De nieuwste behandelvorm is Intracor. Deze zogenaamde 'intrastromale femtosecond laserbehandeling' is CE goedgekeurd en wordt al in veel Duitse academische centra en vooraanstaande klinieken toegepast. Intrastromaal betekent dat de behandeling onder het oppervlak van het hoornvlies plaatsvindt. Er wordt geen wondje of flapje in het oog gemaakt, en er is dus geen contact met 'buiten'. Daardoor is er geen pijn, geen risico op infectie en duurt het herstel maar één dag.
De behandeling maakt lezen weer mogelijk. Het vertezicht verandert niet of wordt zelfs wat beter! Dat maakt deze methode zeer geschikt voor mensen van eind 40 en 50-plus, die veraf goed zien, en alleen een leesbril nodig hebben.
Lensimplantatie Prelex (Presbyopic Lens Exchange)
Bij Prelex wordt de eigen ooglens verwijderd en vervangen door de Crystalens. Deze accommoderende intra-oculaire (IO) lens is CE en FDA (USA) goedgekeurd en wordt wereldwijd al op grote schaal toegepast. Deze Prelexmethode is geschikt voor mensen boven de 55 jaar die, behalve een leesbril, ook een vertecorrectie hebben.
De Crystalens heeft bijzondere eigenschappen. Deze lens volgt de bewegingen van de natuurlijke oogspier en corrigeert zowel de afstand dichtbij, als de tussenafstand (krant, computer) én verteafstand bijzonder goed. Nog een voordeel: omdat de lens niet multifocaal is, maar in het oog 'meebeweegt' zoals de eigen lens dat voorheen deed, is de kwaliteit van het zicht heel natuurlijk.
Aanvulling op bestaande laserbehandelingen
Deze nieuwe behandelmethoden zijn een aanvulling op de al bestaande laserbehandelingen. De Femtolasik behandeling is de ooglaserbehandeling, waarmee tegenwoordig de meeste oogafwijkingen worden behandeld.
In het hoornvlies wordt met behulp van ultramoderne lasertechnologie een flapje gemaakt, waardoor van alle sterktes ruim 95 procent in een keer op nul uitkomt met een zicht van 100 procent of meer. De Lasek/PRK behandeling is bedoeld voor mensen met een te dun hoornvlies, of een andere hoornvliesafwijking waardoor een Femtolasik behandeling niet mogelijk is.
Ook bij deze 'gewone' Femtolasik en PRK laserbehandelingen met nieuwe leesadditie is het mogelijk om bij 50plussers de leesmogelijkheden te verbeteren, alhoewel de afhankelijkheid van de leesbril niet helemaal zal verdwijnen.
Zijn er risico's?
Elk medisch handelen brengt risico's met zich mee. Daarom is een grondig vooronderzoek en nazorg door een vakkundige oogarts noodzakelijk. De risico's op complicaties bij refractieve oogchirurgie blijken echter klein, en zijn bijna altijd goed te verhelpen. Bij goede voor- en nazorg, deskundige oogartsen en goede apparatuur zijn de risico's niet groter dan die van het dragen van contactlenzen of een bril.
Worden de behandelingen vergoed?
Wanneer je naast leescorrectie ook staar hebt, dan vergoeden sommige verzekeraars (een deel van) de behandeling. Voor meer informatie over een eventuele vergoeding kun je het beste contact opnemen met je zorgverzekeraar.