Laserbehandeling bij ontstoken keelamandelen

Getty Images

Sinds een paar jaar kun je in Nederland je ontstoken amandelen laten behandelen met behulp van laser. Henk Blom is KNO-arts in het HagaZiekenhuis. Vier jaar geleden introduceerde hij de methode in Nederland.

Wat zijn de voordelen van de laserbehandeling ten opzichte van de 'reguliere' aanpak?

Blom: "De methode met laserlicht wordt goed verdragen; de napijn is behoorlijk minder, de hersteltijd is veel korter en er zijn minder mensen met een nabloeding. Op een pijnschaal van 0-10 scoort de laserbehandeling een 4 en de klassieke techniek een 8. Bij lasertonsillotomie hoef je ook niet onder algehele narcose en dat scheelt heel veel."

"Er zijn redenen waarom andere ziekenhuizen deze methode nog niet gebruiken. De aanschaf van de laserapparatuur is heel duur en tot nu toe waren er nog geen cijfers bekend over de langetermijneffecten. Die kennen we nu wel. De behandeling op zich is trouwens goedkoper dan de gewone behandeling, omdat er geen narcose en ziekenhuisopname nodig is."

Wat kunt u zeggen over de effectiviteit van de behandeling?

"In landen als België, Duitsland en de Verenigde Staten is de lasertonsillotomie inmiddels een geaccepteerde behandeling. In Nederland zijn de KNO-artsen nog terughoudend. We leren immers op de opleiding dat bij een chronische ontsteking de amandel er helemaal uit moet. Bij de lasermethode blijft een deel van de amandel, het kapsel, achter."

"Ik had aanvankelijk dan ook mijn bedenkingen en het kostte me een jaar of drie voor ik er echt aan wilde. Die omslag kwam vooral omdat er sterke aanwijzingen kwamen dat ontstekingen van de amandel vooral vanuit de crypten ontstaan. Dat betekent dat je alleen dat deel maar hoeft te verwijderen, en dat kan met een laserapparaat dus heel precies."

"De resultaten zijn bijzonder positief. De afgelopen vier jaar hebben we in ons ziekenhuis zo'n 450 mensen behandeld en bij 70 procent volstond één keer laseren. 20 procent van de mensen had een tweede behandeling nodig. 3 procent had nog wat lichte klachten, maar hoefde daar niet voor behandeld te worden. Bij slechts 7 procent moesten uiteindelijk de amandelen toch helemaal klassiek verwijderd worden. 90 procent van de patiënten blijkt erg happy te zijn met de behandeling, de nabehandeling en de resultaten."

Wie komen voor de laserbehandeling in aanmerking?

"Over het algemeen behandelen we alleen mensen boven de 16 jaar. Voor kinderen is de ingreep te belastend, omdat je in ieder geval zeker tussen de 5-15 minuten je mond goed open moet kunnen houden. Om die reden mogen de amandelen ook niet al te groot zijn, het zou dan té lang duren. Ook mensen met sterke kokhalsneigingen komen niet in aanmerking. In totaal duurt de behandeling ongeveer 20 minuten."

Zijn er nog ontwikkelingen in de behandeling?

"De behandeling zelf is niet veranderd, maar we hebben wel wat zaken daaromheen aangepast. We verdoven de keel niet meer met een spray, want het blijkt erg onprettig te zijn als je niet kunt voelen dat je moet slikken."

"Ook neem je je adem waar door het afkoelen van de neusslijmvliezen. Zijn die verdoofd door de spray, dan lijkt het alsof je niet kunt ademen en ook dat is een nare gewaarwording. De verdoving gebeurt nu met een paar prikjes, en dat blijkt voldoende. De prikjes zelf zijn volgens de meeste mensen minder erg dan de prikjes bij de tandarts."

"Soms krijg je ook van patiënten een goed idee. Zo behandelden we een schoonzwemster, die misselijk werd van de stank. De laser verbrandt immers de amandel en de lucht is die van vlees op een barbecue. Zij vroeg zich toen af waarom ze geen knijper op haar neus kreeg om de stank niet te ruiken, net als ze bij het schoonzwemmen deed om water in de neus te voorkomen. Dat bleek een prima tip te zijn, die we nu bij iedereen toepassen!"

Komt de behandeling ook in andere ziekenhuizen?

"Wil je collega's overtuigen van het nut en de effectiviteit van de behandeling, dan moet je dat doen aan de hand van een gerenommeerde studie. Cijfers en resultaten zijn bekend en goed. De lasertonsillotomie blijkt in de praktijk uitstekend te werken."

"Samen met de afdeling KNO van het Erasmus MC zal binnenkort een promotiestudie gestart worden, waarbij de lasertonsillotomie volgens de regels van de wetenschap vergeleken wordt met de klassieke behandeling."

"Wat mij betreft wordt deze laserbehandeling dan ook snel door meer KNO-artsen uitgevoerd. Maar waarschijnlijk zijn de resultaten van de promotiestudie nodig, om mijn collega's te kunnen overtuigen."

Meer informatie: www.hagaziekenhuis.nl