Duizeligheid: diagnose en behandeling

Vaak onschuldig, maar niet altijd

Getty Images

Duizeligheid is meestal onschuldig. Bij een licht gevoel in het hoofd gaat het vaak om een lage bloeddruk, hyperventilatie of zelfs een gewone verkoudheid. Bij draaiduizeligheid kan het echter wel degelijk gaan om een stoornis. De behandeling hangt dus af van de diagnose.

Het is goed om eerst zelf uit te zoeken welke vorm van duizeligheid je hebt en waardoor de klachten worden uitgelokt. Het bijhouden van een dagboek kan hier bij helpen. Het is goed om de volgende vragen dan te beantwoorden: 
  • Wanneer word ik duizelig?
  • Waar ben ik op dat moment mee bezig?
  • Wat merk ik verder aan mijn lichaam?
  • Hoe lang duurt de duizeligheid?
  • Wat helpt om de duizeligheid te verminderen?
  • Ben ik bang dat de duizeligheid terugkomt? 

Diagnose

Deze informatie geeft niet alleen jezelf inzicht in je duizeligheid, maar het is ook belangrijk voor de huisarts. Op grond van jouw verhaal heeft de arts namelijk vaak al een vermoeden van de oorzaak. Ook het medicijngebruik en eventueel andere ziekten zijn belang bij het zoeken naar een oorzaak. 
 
De duizeligheid kan niet gemeten worden, maar het evenwichtsorgaan, de ogen en het diepe gevoel in de spieren kunnen wel nader bestudeerd worden. Op die manier wordt het evenwicht nauwkeurig getest. Soms is ook een CT- of MRI-scan nodig of wordt het binnenoor onderzocht. Omdat de oorzaken van duizeligheid per persoon verschillen, worden ook niet alle onderzoeken altijd uitgevoerd.

Zelf doen

Als je weet welk type duizeligheid je hebt kun je verder maatregelen nemen. Soms betekent dat het wegnemen van spanning en stress, minder grote maaltijden nuttigen of niet meteen opstaan als je ligt. Dat is natuurlijk totaal afhankelijk van de oorzaak. 
 
Probeer ondertussen gewoon te blijven bewegen en je dagelijkse bezigheden voort te zetten. Sommige aanvallen van duizeligheid zijn niet te vermijden. Wanneer je erg duizelig bent, kun je het beste even gaan liggen totdat het weer beter gaat.

Behandeling

Wanneer de oorzaak van de aandoening in het middenoor ligt, zal een KNO-arts de behandeling op zich nemen. Bij een andere achterliggende aandoening, zoals stoornissen in de bloeddruk of bloedsuiker, zal een internist de klachten behandelen. In sommige gevallen is behandeling via de huisarts voldoende. 
 
Grofweg kan de behandeling van duizeligheid in tweeën worden gedeeld: behandeling van de oorzaak of aanpak van de gevolgen. Soms word je aangeraden of oefeningen te doen om het evenwichtsvermogen en –gevoel te herstellen, ook bestaan er geneesmiddelen tegen draaierigheid en de bijverschijnselen als misselijkheid en braken. 
Bron 
  • Medicinfo
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • KNO