5 symptomen die je niet mag negeren bij je kind

Wanneer naar de huisarts?

Getty Images

Als ouder is het soms lastig om te beoordelen of je kind een arts nodig heeft of niet. Ieder kind klaagt namelijk weleens over buikpijn, vermoeidheid of hoofdpijn. Ben je overbezorgd of is een bezoek aan de huisarts echt nodig? De volgende symptomen moet je zeker niet negeren.

1. Hoge koorts

Alle kinderen hebben weleens flink koorts. Koorts is een normale reactie van het lichaam op een infectie met virussen of bacteriën. Op zich zegt de hoogte van de koorts weinig over de ernst van een ziekte. Bij kinderen loopt in het geval van een infectie de temperatuur al gauw op tot 40 of zelfs 41 graden. Vooral drinken is bij koorts erg belangrijk. Geef extra te drinken, eventueel een waterijsje. Is je kind jonger dan 3 jaar en heeft het hoge koorts? Bel meteen de huisarts. Ook als je kind kreunt of ontroostbaar is, moet je direct de huisarts inschakelen. Neem ook contact op met je huisarts als je kind snel steeds zieker wordt, gaat overgeven of diarree krijgt of veel minder drinkt dan normaal.

2. Koortsstuip

Bij een kind met koorts, in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar, kunnen plotseling heftige schokken en trekkingen optreden aan beide armen en benen. Dit wordt een koortsstuip genoemd. Een koortsstuip kan enkele tot vijftien minuten duren en gaat vanzelf over. Voor ouders is het eng om een koortstuip mee te maken, maar het kan geen kwaad. Probeer rustig te blijven, leg je kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag. Zorg dat er niet in de mond of keel zit, zodat je kind vrij kan ademen. Zorg dat je kind niet kan vallen en bel daarna direct je huisarts. Deze zal meteen komen.

3. Buikpijn

Veel kinderen klagen zo nu en dan over buikpijn. Dit hoeft niet altijd ernstig te zijn. Buikklachten kunnen zowel psychische als lichamelijke oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door een onschuldig, maar vervelend kwaaltje als obstipatie. Als je kind alleen buikpijn heeft, hoef je dan ook niet meteen naar de huisarts. Vezelrijke voeding en water drinken kunnen dan al een oplossing bieden. Houden de klachten langer aan? Is de buik hard? Krijgt je kind meer pijn en zelfs koorts? Neem dan direct contact op met je huisarts.

4. Hoofdpijn

Over het algemeen klagen jonge kinderen, onder de 6 jaar, niet over hoofdpijn. Bij kinderen is hoofdpijn meestal minder erg dan bij volwassenen. De pijn duurt ook minder lang. Pas vanaf de puberteit is hoofdpijn bij kinderen vergelijkbaar met die van volwassenen. Heeft je kind ineens heftige hoofdpijn en voelt het zich erg ziek? Bel dan met spoed de huisarts of huisartsenpost. Doe dit ook als de hoofdpijn gepaard gaat met koorts, een zere of stijve nek, sufheid of overgeven. Neem ook contact op met je huisarts als je kind hoofdpijn krijgt na een klap of een val op het hoofd.

5. Harde val op het hoofd

Als een kind valt, bijvoorbeeld van de trampoline of van de trap, en even bewusteloos is, dan heeft het waarschijnlijk een hersenschudding. Je kind kan dan duizelig en misselijk worden en gaan braken. Komt er bloed uit zijn of haar neus? Dan kan dit wijzen op een schedelbasisfractuur. Bel in dit geval meteen 112. Til je kind in dit geval nooit op. Is het minder ernstig, maar is er wel een zwelling te zien? Koel dit met een koude washand of onder de kraan. Laat je kind in geen geval alleen. Door de pijn en kou kan je kindje flauwvallen. Neem altijd even contact op met je huisarts of een huisartsenpost. Mogelijk krijg je een wekadvies.

Auteur 
Bron 
  • WebMD
  • Thuisarts