Waar moet je op letten?
Hij is inmiddels uitgegroeid tot één van de populairste vervoermiddelen onder ouderen en chronisch zieken: de scootmobiel. Compact, comfortabel, ideaal voor als je slecht ter been bent en toch zelfstandig boodschappen wilt blijven doen. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Een checklist.
Een scootmobiel is de ideale oplossing voor ouderen en mindervaliden (denk aan vrouwen met bekkeninstabiliteit of mensen met MS) die graag zelfstandig willen blijven, maar slecht ter been zijn.[ITEMADVERTORIAL]
Bedenk eerst wat je nodig hebt
Scootmobielen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, voor mensen met een grote of wat kleinere beurs. Het aanbod kan overweldigend zijn. Voordat je op zoek gaat, is het verstandig om eerst goed de eigen wensen en eisen op een rij te zetten. Bespreek het ook met je familieleden. Denk aan de volgende criteria:
Opvouwbaar of niet
Heb je weinig bergruimte? Neem je hem mee in de trein? Gaat de scootmobiel mee in de auto wanneer je op vakantie gaat? In dat geval is een opvouwbaar model handiger. Maar let op: deze lichtere scootmobielen hebben doorgaans wel minder bereik.
Bereik
Waar ga je hem voor gebruiken? Vrijwel alle scootmobielen zijn tegenwoordig elektrisch, dus de accu moet worden opgeladen. Als je doorgaans alleen de hond wil uitlaten of om de hoek naar de supermarkt gaat kun je het redden met 10 kilometer bereik. Wil je met de familie mee tijdens een fietstocht, dan is 80 kilometer bereik het maximaal haalbare.
Snelheid
Doe je het liever rustig aan? Of schiet je liever lekker op? Er zijn scootmobielen met een topsnelheid van 6-12 km/uur, maar voor langere tochten zijn er ook modellen die 25-30 km/uur aankunnen.
Hoeveel wielen heb je nodig?
Wilt je drie, vier of wellicht zelfs vijf wielen? Driewielers zijn uiteraard het lichtste en meest wendbaar, maar met vierwielers kun je hogere snelheden bereiken. En heb je een wat hoger lichaamsgewicht, dan is een vijfwieler aan te raden. Vier- en vijfwielers zijn ook de beste keuze voor langere tochten.
Comfort
Met name als je langere tochten wilt maken, is een ergonomisch verantwoorde stoel belangrijk. En ook de vering speelt een rol. Bepaald van tevoren of dit belangrijk voor je is: de verkoper in de showroom zal er ongetwijfeld vurig over uitweiden. Maar laat je niet een té comfortabele (lees: dure) stoel aansmeren als je slechts korte afstanden wilt gaan afleggen.
Budget
Als je gehandicapt bent, kunt je de scootmobiel (deels) vergoed krijgen via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ga je hem zelf bekostigen en kun je jezelf wat luxe veroorloven, dan is er veel variatie in prijs. De goedkoopste modellen zijn verkrijgbaar vanaf zo'n 500 euro, maar er zijn ook modellen op de markt tot 9000 euro. Stel van tevoren een maximumbudget vast.
Gewicht
Ga je vaak boodschappen doen? Of heb je een wat hoger lichaamsgewicht? De lichtste modellen hebben een belasting van maximaal 75-100 kilo, de zwaarste kunnen wel 250 kilo aan.
Alles op een rijtje?
Als je hebt bedacht aan welke eisen jouw scootmobiel moet voldoen, is het tijd om op zoek te gaan. Op het internet zijn veel aantrekkelijke plaatjes te vinden, maar je weet pas of een scootmobiel echt bij je past als je er een stuk in gereden hebt. Sommige dealers laten hem een paar dagen uitproberen voordat je tot koop over gaat. De aanschaf van een scootmobiel is overigens niet meer aftrekbaar van de belasting.
Verantwoord rijden in het verkeer
Een scootmobiel is een vervoermiddel waar je mee moet leren rijden. De bestuurder van een scootmobiel heeft geen rijbewijs nodig, maar toch is het sterk aan te raden om een cursus te volgen, zodat je op de weg geen gevaar vormt voor jezelf of anderen. Daarnaast moet je rekening houden met de volgende regels:
- Een scootmobiel mag maximaal één persoon vervoeren.
- Met een scootmobiel mag je gebruik maken van het voetpad, het fiets-/bromfietspad en de rijbaan. Op het fietspad of op de rijbaan ben je een bestuurder. Op de stoep ben je een voetganger, dus mag je niet harder dan 6 km/uur.
- Je mag met je scootmobiel gebruik maken van een invalidenparkeerplaats.
- De scootmobiel wordt gezien als een gehandicaptenvoertuig en mag daarom op de stoep en langs de rijbaan worden geparkeerd.
- Op een (woon)erf is het parkeren in een parkeervak niet verplicht.
- Op een weg met een parkeerverbod, mag een scootmobiel drie uur langs de weg staan (wel met gebruik parkeerschijf).
- Scootmobielen hebben geen kentekenplicht, maar moeten wel een verzekeringsplaatje voeren. Een scootmobiel moet daarvoor een maximumsnelheid van minder dan 45 kilometer per uur hebben en niet breder zijn dan 110 centimeter.
Bron foto: Scootmobielen.nl
- www.veiligverkeernederland.nl, www.bvg-peelland.nl, www.beteractief.nl