Pas op met zout: hoger risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: helpt het dagelijks drinken van zout water tegen migraine?
Onlangs ging het rond op social media: een influencer beweerde dat 85 procent van de migraines komt door natriumtekort. En dat je dit tekort - heel eenvoudig - kunt oplossen door elke dag water met (zee)zout of Himalayazout te drinken. Als dit klopt, dan zou dat heel goed nieuws zijn voor migrainepatiënten. Maar is migraine zo eenvoudig op te lossen, of moeten we dit met een korreltje zout nemen?
Migraine: complex en meerdere oorzaken
Migraine is een ingewikkelde hersenaandoening waarvan de precieze oorzaak nog niet bekend is. Wat wel bekend is: hersenen van mensen met migraine blijken heftiger te reageren op prikkels, zoals geur, licht, smaak of lawaai. Terwijl het brein van andere mensen went aan terugkerende prikkels en ze op den duur minder ervaart, blijft het brein van iemand met migraine extreem waakzaam. Hoe gevoelig je bent voor deze prikkels, is deels bepaald door je genen. Zo heb je een hogere kans op migraine als het binnen de familie voorkomt. Het is dus moeilijk te zeggen waar het precies door komt. Vaak is het een combinatie van oorzaken die voor een migraineaanval zorgt.
Verhoogde zoutinname is niet zonder risico
Er is tot nu toe weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen een verhoogde zoutinname en migraine. Wel blijkt uit een Amerikaans onderzoek uit 2016 onder meer dan 8800 volwassenen met migraine en zware hoofdpijn dat zij minder last van de symptomen hadden wanneer zij een hogere zoutinname tot zich namen. Er is dus een (voorzichtige) relatie tot die twee, maar het effect van zout op migrainesymptomen verschilt per persoon. Want een verhoogde zoutinname kan bij sommigen ook juist een migraineaanval uitlokken.
Bovendien is zout of natrium niet onschuldig: een teveel hieraan verhoogt het risico op onder andere hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en oedeem. Er is dan ook meer wetenschappelijk onderzoek nodig voordat je zomaar - op eigen houtje - extra zout aan je water (of voeding) toevoegt.
Heb je last van migraine? Neem contact op met je huisarts. Die kan je verder helpen, onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een neuroloog.
- Lees ook: Is het hoofdpijn, of toch migraine?
- PubMed