Echt, het kan
Ruim twee miljoen Nederlanders hebben last van regelmatig terugkerende ernstige hoofdpijn. Maar er is hoop: er valt meer aan te doen dan veel mensen denken.
Hoofdpijn zou je kunnen beschouwen als volksziekte nummer één. Zo’n 1,5 miljoen Nederlanders kampen met migraine. En daarnaast heeft nog eens 5 procent van de bevolking vrijwel wekelijks last van zware hoofdpijn. Hoewel grotendeels onbekend is wat de oorzaak is, kan er wel steeds meer gedaan worden om de pijn te verlichten. In belangrijke mate is dat te danken aan het werk van de hoofdpijnkliniek van het Leids Universitair Medisch Centrum, waar neurologen sinds de jaren negentig proberen uit te zoeken wat er precies gebeurt in het hoofd van mensen met hoofdpijn.
Serieuze klacht
Een van die neurologen is Gisela Terwindt. Wekelijks ziet ze patiënten die al van alles hebben geprobeerd om van de pijn af te komen. Ze vindt het 'doodzonde' dat veel mensen jarenlang blijven aanrommelen voordat ze een van de ruim dertig hoofdpijncentra in Nederland bezoeken. "Hoofdpijn is een serieuze klacht, die vraagt om een serieuze behandeling", zegt ze. "Denk vooral niet dat het erbij hoort."
Hoopvolle boodschap
Voor ouderen heeft ze een hoopvolle boodschap: bij veel mensen met chronische hoofdpijn worden de klachten tussen het 50ste en 60ste levensjaar aanzienlijk minder. Zonder medicijnen. Waarschijnlijk heeft dat met de veranderende hormoonspiegel te maken. Hoe groot die kans is, durft ze niet te zeggen. Behoor je tot de pechvogels bij wie de hoofdpijn blijft, dan is het belangrijk te weten om wat voor soort hoofdpijn het gaat. Want wat bij de ene soort hoofdpijn helpt, heeft bij de andere misschien geen effect.
Meer informatie
De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten beschikt over een Hoofdpijnlijn, waar je terecht kunt met vragen:
T 0900-202 05 90 (op werkdagen van 10 tot 12 uur à €0,25 pm).
- Plus Magazine