Groenten koken voor één persoon: van bloemkool tot pompoen
Boontjes, een zakje gesneden sla en losse trostomaten zijn natuurlijk handig als je voor één persoon kookt. Je koopt precies de hoeveelheid die je nodig hebt. Maar voor je portemonnee zijn grotere (ongesneden) porties vaak voordeliger en je wilt vast ook weleens pompoen of een bloemkool eten zonder de helft te hoeven weggooien. Hoe ga je daar creatief mee om?
De proef op de som: een gemiddelde spitskool weegt 800 gram. Bij een willekeurige supermarkt betaal je voor een hele spitskool 2,29 euro. Voor een zak met 400 gram gesneden spitskool betaal je 1,99 euro en voor een zakje met 200 gram van diezelfde kool betaal je 1,09 euro. Voor je portemonnee zou je het liefste de hele spitskool kopen, omdat dat in verhouding goedkoper is. Maar op dagen achter elkaar spitskoolstamppot zit je natuurlijk niet te wachten. Ook een bloemkool en pompoen kunnen te groot zijn (lees: lijken) voor één persoon omdat je geen zin hebt in drie dagen achter elkaar gekookte bloemkool op je bord. Het is jammer als je daarom sommige groentesoorten nooit eet als je voor jou alleen kookt . Ook die 'grote' soorten kun je kopen én in je eentje eten!
Creatief met grote groenten
Een stuk bloemkool, kool, bos wortelen of pompoen over omdat je de rest ervan gekookt at? We laten je zien hoe je de rest ook op kunt eten en voor variatie kunt blijven zorgen als je niet wilt blancheren en invriezen.
Wat kun je nog meer met bloemkool?
- Bak de bloemkool in de oven met kip en kerrie. Met bloemkool kun je immers meer dan alleen koken
- Maak er een curry van, met bloemkool en ei
- Serveer de bloemkool als couscous met gojibessen
- Bak een bloemkoolpizza
- Voor bij de lunch: Oosterse bloemkoolsoep. Als je genoeg bloemkool over hebt, maak je een ruime portie en vries je een deel in
- Snij in roosjes en serveer ze met een dipsaus
Wat kun je nog meer met witte kool?
- Maak je eigen groentespread voor op brood
- Verwerk kool in een coleslaw. Lekker bij de lunch of als bijgerecht
- Maak kipcurry met witte koolsalade en rijst
Wat kun je nog meer met pompoen?
- Maak een traybake met pompoen
- Maak een pompoensoep (en vries een deel in)
- Smul van een pompoenlasagne (en vries een deel in)
- Geniet van Indiase pompoencurry met kikkererwten
- Maak een pompoenquiche (en vries een deel in)
Wat kun je nog meer met een bos wortelen?
- Start je dag met smoothie met wortel
- Maak een roerbak van quinoa met kruidige kip en jonge wortel
- Roerbak ze met peultjes
- Knabbel ze tussendoor of als je aan het koken bent
- Gebruik wortelen in plaats van winterwortel en maak je eigen carrot cake-kokosballetjes
Wat kun je nog meer met een bakje champignons?
- Bak een omelet met champignons
- Serveer ze gebakken op brood
- Bak ze met ui, knoflook en wat deelblokjes spinazie uit de vriezer voor door de pasta
- Doe ze fijngesneden met verse kruiden (als bieslook en peterselie) door een bouillon
Invriezen
Als je alleen bent, heb je echt niet altijd zin om dagelijks in de keuken te staan. Koken voor meerdere dagen is dan een uitkomst. Van een spitskool kun je drie tot vier porties stamppot maken. Bereid die stamppot helemaal en verdeel over bakjes. Laat snel afkoelen en vries daarna in. Op drukke (werk)dagen is het een kwestie van ontdooien en opwarmen. Je kunt koolbladeren ook 30 seconden koken (dat heet blancheren) en daarna bewaren in de vriezer. Veel andere groenten kun je ook blancheren en invriezen.
Blancheren vóór invriezen
Blancheren is een kooktechniek waarbij groenten kort worden ondergedompeld in kokend water. Het verschil tussen blancheren en koken is dat je de groente niet helemaal gaar kookt, maar slechts seconden of een paar minuten in kokend water houdt. Spoel het daarna koud af of dompel het onder in koud water. Zo stopt het kookproces direct. Door te blancheren breek je enzymen af die in groenten zitten en verleng je de houdbaarheid. De enzymen in groenten zijn verantwoordelijk voor de achteruitgang van groenten. Door te blancheren blijven ook vitaminen en mineralen behouden. Voor het blancheren breng je een ruime pan met water aan de kook. Zorg dat de groenten gesneden klaar staan en zet een bak met ijskoud water klaar. Doe alle groenten in het water en hou het water aan de kook. Na de blancheertijd giet je de groenten af en voeg je het ijskoude water met eventueel een snufje zout toe. Zo garen de groenten niet door. Giet de groenten af en verdeel ze over diepvriesbakjes. Zo zijn ze ongeveer een jaar houdbaar.
Blancheertijden
Onderstaande groenten kun je goed blancheren. We hebben er meteen de blancheertijd voor je bijgezet:
Bloemkool: 3 minuten
Broccoli: 3 minuten
Koolbladeren: 30 seconden
Prei: 2 minuten
Rodekool: 2 minuten
Sperziebonen: 4 minuten
Spinazie: enkele seconden
Spitskool: 3 minuten
Spruitjes: 3 minuten
Witlof: 2 minuten
Wortel: 4 minuten