Zitten er bestrijdingsmiddelen op de schil van gember?
Verse gember is populair in recepten en je kunt er heerlijk pittige thee van trekken. Maar moet je de gember schillen of kun je dat lastige klusje overslaan? We zochten het voor je uit.
Gember is een wortelknol van de gemberplant en is het hele jaar door vers te koop. De grillige vormen maken het schillen van gember lastig, ondanks tips als schillen met de rand van een lepel. Maar is het schillen echt nodig, bijvoorbeeld om bestrijdingsmiddelen te verwijderen of omdat de schil giftig zou zijn? We vroegen het aan het Voedingscentrum. Het antwoord: schillen van gember is helemaal niet nodig.
Alleen wassen
Goed nieuws dus voor mensen die een hekel hebben aan het schillen van gember. De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: door gember niet te schillen en in zijn geheel te eten, ga je voedselverspilling tegen. Wel is het verstandig om gember voor consumptie te wassen. Zo verwijder je eventueel vuil, stof en bacteriën. En hoe zit het met eventuele bestrijdingsmiddelen? Als die gebruikt zijn, blijven ze niet alleen in de schil zitten, maar trekken ze meestal verder het product in. Dus daartegen helpt schillen niet. Alleen bij wat oudere gember kan schillen wel nodig zijn omdat de schil te stug is om te eten. Oude gember ruikt niet zo sterk en de schil is niet glad, maar rimpelig en soms ook verkleurd.
Hoe schil je gember?
Een handige manier om gember te schillen is met een lepel. In deze video kun je dat zien.
Hoe bewaar je gember?
Het beste koop je stevige gemberknollen die niet uitgedroogd zijn. Zitten er uitlopers aan de gemberknollen? Dat is geen probleem. Die kun je eraf halen. Bewaar verse gember in een plastic bakje of zakje in de groentelade van de koelkast. Zo blijft verse gember tot circa 3 weken goed. Lees hier hoe je gember nog langer kunt bewaren.
Niet alleen verse gember
Verse gember is een wortelknol, net als rode biet en koolraap. Het hoort bij groenten en staat in de Schijf van Vijf. Naast verse gember zijn er ook andere vormen van gember. Deze staan niet in de Schijf van Vijf als er suiker of andere zoetmiddelen aan zijn toegevoegd.
In Schijf van Vijf
- Verse gemberknollen
- Gemberpoeder (gemalen gedroogde gemberwortel), ook wel djahé genoemd
- Gemberthee zonder suiker of honing
- Gember ingelegd in azijn
Niet in Schijf van Vijf
- Gekonfijte gember (bolletjes geschilde gember ingelegd in siroop)
- Bakgember (fijngesneden gember op siroop)
- Gekristalliseerde gember (gekonfijte gember met een laagje suiker)
- Gembersiroop (siroop waarin gekonfijte gember wordt bewaard)
- Gemberthee met suiker of honing
Kooktips
Gember is geliefd vanwege de frisse, citroenachtige, kruidige en scherpe smaak. Deze pittige smaak komt door de stof gingerol die in gember zit. Geraspte verse gember is samen met knoflook en rode peper een veelgebruikte smaakmaker in de Oosterse keuken. Gember is lekker in curry’s, soepen en stoofschotels. Ook smaakt gember lekker in (alcoholvrije) cocktails.
Lekkere recepten met gember
- Voedingscentrum
- www.ad.nl
- Voeding en kanker info
- Veggipedia