Of eerst even af laten koelen
Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet een kliekje gelijk de koelkast in of moet je het eerst even af laten koelen?
Het is altijd lastig om in te schatten hoeveel eten je nodig hebt. Blijf je regelmatig met een kliekje zitten? Zonde om weg te gooien. Maar kan je zomaar alles bewaren? En hoe? En hoe lang kun je iets bewaren?
Niet alle kliekjes kun je bewaren. Bewaar geen restjes van kant-en-klaar maaltijden of afhaaleten, want daarvan weet je niet hoe lang geleden ze gemaakt zijn en of ze goed bewaard zijn.
Eerst af laten koelen
Bereid eten moet je zo snel mogelijk koel zetten, maar je moet het zeker niet te warm in de koelkast plaatsen, dan warmt de koelkast namelijk te veel op en loop je het risico dat andere etenswaren die daar in staan bederven. Het is dus belangrijk kliekjes eerst af te laten koelen. Dit kun je doen door het bijvoorbeeld in een afgesloten bakje in een kom met koud water (met of zonder ijsblokjes) te zetten, maar bij koudere temperaturen kun je het natuurlijk ook even buiten zetten.
Blik
Wist je trouwens dat je iets uit blik nooit in het blik zelf kan bewaren als je deze geopend hebt? Dan kan er namelijk door een reactie met lucht metaal in het eten komen. De kliekjes kun je in de koelkast met een temperatuur van 4 tot 7°C zo'n twee tot drie dagen bewaren, in de diepvries niet langer dan een maand. Zet het in de koelkast op de onderste plank, achterin, dat is de koudste plek van de koelkast. Twijfel je of iets nog goed is? Dan is het verstandig om het even goed te bekijken en eraan te ruiken. Ruikt het niet lekker of ziet het er vreemd uit? Dan kun je het beter weggooien.
Opwarmen
Let bij het bereiden van een kliekje altijd goed op dat je het door en door verhit. Eet het vervolgens direct op. Blijft er nog een restje over? Dan zit er niets anders op dat weg te gooien.
Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
- Voedingscentrum