Een ode aan de kolen
Bij kool denk je waarschijnlijk al gauw aan stamppot. Of in ieder geval aan stevige winterkost. Misschien vind je kool zelfs maar ouderwets. 'Kooltje' maakt daar zeker verandering in. De auteurs van de bestsellers 'Havermoutje' en 'Nootje' brengen dit keer een ode aan de kool. Een boek vrolijke en moderne koolrecepten is het resultaat.
Ineens was de ouderwetse boerenkool hip en werd zelfs een superfood genoemd. Niet zo gek ook, want de boerenkool zit vol vitamines, eiwit en vezels. De boerenkool is echter niet de enige variant die in het zonnetje wordt gezet in Kooltje. Het gaat boek gaat over alle kolen die goedkoop en makkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland en Vlaanderen. Denk aan witte kool, rode kool, spitskool, groene kool, broccoli, bloemkool, romanesco, spruitjes, palmkool, Chinese kool, paksoi en koolrabi. Heel veel koolsoorten dus.
Simpele recepten
Kooltje bevat 70 verrassende en simpele koolgerechten voor elk moment van de dag. Een ontbijt met kool klinkt me niet direct aantrekkelijk in de oren maar de granola met boerenkool (kale-nola), rodekoolcake met rozijnen en bloemkoolwafels zien er zeker niet verkeerd uit. Het boerenkoolhavermoutje met banaan en biet is me voor nu een brug te ver, maar wellicht kom ik daar nog van terug.
De lunchgerechten zijn bijna allemaal aanraders. Enthousiast word ik van onder andere de rode koolpiadina, de bloemkoolburgers en de paksoi en rode koolspringrolls. Creatief is ook de koolrabi-carpaccio. Of wat denk je van een broccolibrownie, bloemkoolbitterbal of paksoipannenkoekjes als tussendoortje.
Experimenteren
Natuurlijk ontbreken bij het diner de stamppotjes niet, maar veel interessanter zijn de spitkoolrisotto, koolraapfrietjes en spruitjeskoolstrudel. Auteurs Pascalla Bonnier en Mathijs Kok zijn flink aan het experimenteren geslagen met een enorme diversiteit aan gerechten als gevolg. Het hoofdstuk inmaken, vormt een mooi slot en zorgt ervoor dat je echt het hele jaar door kool kunt eten.
De recepten zijn duidelijk, toegankelijk en daardoor goed te doen. Wellicht dat je niet alle ingrediënten standaard in je keukenkastje hebt staan, maar alle benodigdheden zijn goed verkrijgbaar. Bij veel recepten staat een tip of persoonlijke herinnering, waardoor Kooltje ook een heel leuk boek om te ‘lezen’ is.
Creatieve kool
Naast recepten vind je in het boek ook waarom kool nu zo gezond is, wat de verschillen zijn tussen de koolsoorten en hoe je ze zelf kunt verbouwen, kopen en bereiden. De zogenaamde 'Kool voor dummies'. Helemaal af is Kooltje dankzij de inmiddels kenmerkende lichte foto's waarin het product of gerecht echt van de pagina afspringt.
Bonnier en Kok zijn inmiddels overtuigd en zijn een heuse kolentuin begonnen. Kool kan namelijk op elk moment van de dag. Ook als je nog een beetje aan de kool moet wennen of niet verder komt dan stamppot is Kooltje een fijn boek met een heleboel gezonde anders-dan-anders inspiratie.
Pascalle Bonnier studeerde Product Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze maakte documentaires (o.a. Moeder & Grunberg) en boeken. Mathijs Kok is filmmaker, fotograaf en ontwerper. Hij studeerde Graphic Design, ook aan de HKU. Samen schreven ze eerder de bestsellers Havermoutje en Nootje.
Zin gekregen in kool? Maak dan een van deze recepten uit Kooltje die we met jullie mogen delen: