Baobab, superfruit uit Afrika

Meer vitamine C dan in sinaasappels

Getty Images

Steeds vaker verschijnen er bijzondere vruchten op ons bord, boordevol gezonde voedingsstoffen: superfruit. Na gojibessen en mangosteen is baobab het nieuwe superfruit. Althans bij ons. Afrikanen eten het namelijk al eeuwenlang. Wat is het, waar komt het vandaan en waarvoor kun je het gebruiken?

De baobabboom of apenbroodboom is de dikste boom ter wereld en groeit op de Afrikaanse savannes; van Namibië tot aan Mozambique en Zuid-Afrika. Hij wordt in Afrika veel in parken aangeplant en ook in andere werelddelen zien we de boom steeds vaker.

Eigenlijk is het geen boom maar een vezelplant. Ze kunnen tot wel 120.000 liter water opslaan en kunnen daarom overleven op de droge savannes. Volgens deskundigen kunnen ze meer dan 1000 jaar oud worden.

Voedingsstoffen en vezels

De baobabboom is één van de belangrijkste voedselbronnen in het droge Afrika waar verder niet veel groeit. Hij wordt niet voor niets de 'Tree of Life' genoemd. De lokale bevolking gebruikt de bladeren en vruchten al duizenden jaren vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen. Ze eten ze vers of gedroogd.

Het pulp van de vruchten bevat veel vezels, die gebruikt worden om pap of brood van te maken (vandaar de naam apenbroodboom). Baobabfruit is heel voedzaam en zit boordevol vitamines, antioxidanten en mineralen. De vruchten bevatten bijvoorbeeld meer vitamine C dan een sinaasappel.

Voldaan gevoel

Juist vanwege dat hoge gehalte aan voedingsstoffen wint de vrucht ook in onze contreien aan populariteit. Bij ons is baobab nauwelijks vers verkrijgbaar. Wij moeten het daarom doen met poeder en tabletten. Door de vezels geeft het snel een voldaan gevoel. Het wordt ingezet als onderdeel van een caloriearm dieet en als dagelijks voedingssupplement bij sport, vermoeidheid of een hoge bloedsuikerspiegel.

Het vruchtvlees van de baobabvrucht bevat:

  • zes keer meer vitamine C dan sinaasappels
  • zes keer meer antioxidanten dan zwarte bessen
  • twee keer meer antioxidanten dan gojibessen
  • twee keer meer calcium dan melk
  • zes keer meer kalium dan bananen
  • meer ijzer dan rood vlees
  • meer vezels dan vruchten als appels, abrikozen of bananen

Hoe gebruik je het?

Je kunt het poeder verwerken in smoothies, yoghurt, bij ontbijtgranen of in een glas vruchtensap. Maak bijvoorbeeld eens een smoothie met een handvol spinazie, een kleine komkommer, een halve avocado, een banaan, een mango en een eetlepel baobabpoeder. Lekker en supergezond. Maar je kunt het ook toevoegen aan cakebeslag, brood of pannenkoeken.

Auteur