Bron van groente en vocht
Soep kan altijd. Of het nu een lekker licht groentesoepje is in de lente, een koude gazpacho in de zomer of een romige pompoensoep in de herfst. En op een koude winterdag genieten we natuurlijk massaal van snert. Negen keer het (on)gezonde van soep.
1. Groente
Soep is een heel gemakkelijke manier om groente te eten. Hoeveel groenten je binnenkrijgt via een bord soep is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je zelf in je soep doet. Een pan met 600 gram groenten op een liter water voor vier personen, levert je ongeveer 150 gram groenten. Dan ben je dus alweer een heel eind op weg voor de aanbevolen 250 gram.
2. Vocht
Met een kop soep kom je niet alleen gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten: het helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding. Een portie soep is toch wel 250 milliliter. Minimaal een achtste van de 1,5 tot 2 liter water die je dagelijks nodig hebt.
3. Vult goed
Een van de grote voordelen van soep is het verzadigende effect. Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen. Een soepje voor de maaltijd zorgt dat je minder eet, maar ook een maaltijdsoep kan goed vullen.
Soep met stukjes groenten verzadigt langer dan een soep die volledig gepureerd is. Dit is wel sterk afhankelijk van de bouillon. Een waterige bouillon geeft je een minder vol gevoel dan een gebonden of dikke soep waarbij (een deel) van de ingrediënten is gepureerd.
4. Vitamine en vezels
Een soep waarin je zelf groente verwerkt zit vol vezels: hoe minder je de groente bewerkt, des te meer vezels. Daarnaast zijn groenten een belangrijke bron voor vitaminen en mineralen. Bij het koken van de soep gaat er wel iets verloren, maar er zijn ook stoffen die door het koken juist beter tot hun recht komen. Lycopeen uit tomaten kun je bijvoorbeeld veel gemakkelijker opnemen na het koken. Ditzelfde geldt voor bètacaroteen in wortelen.
5. Slanke soep
De meeste soepen bevatten relatief weinig vet, maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt. Room, boter en vette bouillon kunnen van soep ook een calorieënbom maken. Trek je zelf bouillon van bijvoorbeeld kippenbouten of een mergpijp? Laat de bouillon eerst even afkoelen: je kunt het vet dan zo van de soep afscheppen.
Zetmeelhouders als aardappelen, pasta en rijst geven een soepje ook meer calorieën. Voor een gebonden soep heb je ook niet per se aardappel nodig: courgette, pompoen en knolselderij werken net zo goed.
6. Pas op met zout
Bij een zelfgemaakte soep bepaal je zelf hoeveel zout erin gaat. Meestal heb je zelfs helemaal geen zout nodig: kruiden verrijken de smaak ook. Ben je wel bewust van het feit dat veel bouillonblokjes behoorlijk zout zijn, ze bevatten soms wel 7 gram per liter. Het meeste zout vind je in kant-en-klaarsoepen en oplossoepen.
7. Gezondheidsvoordelen
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen van soep. Onder andere naar het bekende pannetje kippensoep als je ziek bent. De soep versterkt volgens diverse studies de weerstand. Ook schijnt kippensoep de spijsvertering te verbeteren en helpt het je neusslijmvliezen te herstellen.
Om verkoudheid en griep te voorkomen is het slimmer om tomatensoep te eten. Het lycopeen in tomatensoep komt je immuunsysteem ten goede. Daarnaast zouden regelmatige soepeters minder last hebben van een verhoogd cholesterol en overgewicht.
8. Op dieet met soep
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan. Leven op soep is geen goed idee, dat is te eenzijdig en voorziet niet in alle benodigde voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor het soepdieet. Door alleen maar soep te eten kun je wel degelijk snel afvallen, maar dat is van tijdelijke aard. Zodra je stopt met het dieet zitten de kilo’s er zo weer aan.
9. Soep bewaren
Als je soep bereidt, maak je vaak een grote pan. Een prima idee, want je kunt de soep dan meerdere dagen eten. Het is dan wel belangrijk dat je de soep goed bewaart, anders is hij snel zuur.
Laat de soep zo snel mogelijk afkoelen en zet hem pas in de koelkast als hij echt koud is. Je kunt soep beter niet te lang op kamertemperatuur laten staan en ook meerdere keren opwarmen is onverstandig. Op die manieren krijgen bacteriën vrij spel.
Portioneer je verse soep en verwarm alleen wat je echt nodig hebt. Je kunt soep ook in kleine porties invriezen.