Het alleenstaande ouderschap

Als je je kind alleen moet opvoeden

Getty Images

Misschien heb je er bewust voor gekozen. Misschien is het je ook wel overkomen: het alleenstaande ouderschap. Het betekent dat je in je eentje verantwoordelijk bent voor de opvoeding van je kind. En dat is een hele uitdaging…

Wist je dat in Nederland één op de zes gezinnen een éénoudergezin is? In verreweg de meeste gevallen is dat het gevolg van een scheiding. Je bent dan weliswaar samen met je partner aan kinderen begonnen, maar staat er door het stuklopen van je relatie toch alleen voor.

Geen bewuste keus

Het kan ook zijn dat je partner is overleden. Of dat je per ongeluk zwanger bent geraakt en de vader van je kind het heeft laten afweten. Uiteraard is het alleenstaande ouderschap in zulke situaties geen bewuste keus.

BAM-moeders

Maar je hoort tegenwoordig ook steeds meer over BAM-moeders: Bewust Alleenstaande Moeders. Vaak zijn het single 30-plussers met een goede baan, een leuk huis en een dito vriendenkring.

Ze zijn alleen 'de ware' nog niet tegengekomen en dat is lastig gezien hun kinderwens. Vooral omdat hun biologische klok gewoon doortikt. BAM-moeders zijn vrouwen die daarom het weloverwogen besluit hebben genomen om alleen een kind te krijgen. Met zaad van een al dan niet bekende donor.

Zwaarder

Het alleenstaande ouderschap is extra zwaar, of je er nou bewust voor hebt gekozen of niet. Want jij bent altijd aan de beurt om je krijsende baby 's nachts te troosten. Je moet in je eentje het huishouden draaiend houden en dat zien te combineren met je baan.

Beslissingen nemen over de opvoeding, grenzen stellen, problemen op school aanpakken, ruzies tussen de kinderen sussen: het komt allemaal op jou neer. En je voelt ook in je portemonnee dat je er alleen voor staat. Kinderen kosten immers veel geld.

Hulp vragen

Als je de zorg voor je kind niet kunt delen met een partner, is het extra prettig als je een beroep kunt doen op je ouders, de buren of een vriendin. Misschien mag je kleintje daar logeren als je al talloze slapeloze nachten achter de rug hebt. Zo kun je een keertje bijslapen.

Misschien willen zij de boodschappen wel voor je doen of een middag oppassen. Aarzel wat dat betreft niet om mensen in te zetten die hebben gezegd dat ze je willen helpen.

Tijd voor jezelf

Wie weet heb je de neiging om alleen om hulp te vragen in noodgevallen. Als je echt niet meer weet hoe je het in je eentje allemaal moet regelen. Maar het is belangrijk om ook aan jezelf te blijven denken. Je hebt zo nu en dan ontspanning nodig. Tijd voor jezelf.

Zo kun je lekker even de stad in om nieuwe kleren te kopen bijvoorbeeld. Of naar de sportschool of de zonnebank. Als je daar ruimte voor vrijmaakt in je agenda, zit je beter in je vel. En daar heb jij niet alleen profijt van, maar ook je kind.

Zorgen delen

In een relatie kun je je zorgen met de ander delen. Het helpt om samen over je problemen en twijfels te praten. Maar ook als single kun je best een luisterend oor en wat praktische opvoedingsadviezen gebruiken!

Praat dus met een vriendin, je moeder of een steungroep voor alleenstaande ouders over de dingen die je zorgen baren. Zadel vooral je kind niet op met jouw moeilijkheden. Hij zal zich er onzeker en bang door gaan voelen. En misschien onnodig over jou en je problemen gaan piekeren.

Voordelen

Overigens schijnt het volgens bepaalde studies ook voordelen te hebben als je kind opgroeit in een éénoudergezin. Eén van die voordelen is dat je kind sneller zelfstandig wordt.

Hij krijgt namelijk al op jongere leeftijd verantwoordelijkheden die anderen pas later krijgen. En kinderen die al vroeg hebben leren omgaan met moeilijke situaties (zoals een scheiding), zouden later wat gemakkelijker met problemen overweg kunnen.

Eerlijk zijn

"Mam, waarom heb ik geen papa?" De kans is groot dat je kind op een dag thuiskomt met die vraag. Want hoe groter hij wordt, hoe beter hij snapt dat het bij hem thuis anders is dan bij zijn vriendjes.

Kom dan niet aanzetten met allerlei verzinsels en ontwijkende antwoorden. Probeer maar zo eerlijk mogelijk te zijn. Daar heeft je kind het meeste aan en het is belangrijk voor zijn vertrouwen in jou.