Vegan tiramisu

Getty Images

Gaz, de maker van dit recept, was heel blij toen het hem lukte om van deze klassieker een veganistische versie te maken. Het is een ideaal feestdessert, dat extra spectaculair wordt wanneer je het serveert met een sterretje erin.

Aantal personen 
6
Bereidingsduur 
30+ minuten

Ingrediënten

  • MOSKOVISCH GEBAK
  • 250 ml amandelmelk
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 50 gram veganistische margarine
  • 215 gram zelfrijzend bakmeel (of glutenvrij meel)
  • 230 gram fijne ruwe rietsuiker
  • 1 snufje zeezout
  • ROOM
  • 2 blikjes kokosroom à 400 gram
  • 170 gram veganistische roomkaas
  • 1 eetlepel cacao
  • 3 eetlepels poedersuiker
  • 120 milliliter goede koffie, op ijs gebrouwen
  • 4 eetlepels rum, of naar smaak
  • TOPPINGS
  • geraspte pure chocolade mokkaboontjes

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een hoge bakvorm van 20 x 30 cm met bakpapier.
  2. Begin met het Moskovische gebak. Doe de amandelmelk, appelciderazijn, vanillepasta en margarine in een pannetje en zet dat op laag vuur. Doe het meel, de suiker en het zout in een grote kom. Wacht tot de margarine is gesmolten. Schenk het melkmengsel bij de droge ingrediënten en spatel ze door elkaar. Doe het beslag in de beklede vorm en strijk het glad.
  3. Zet de vorm in de oven en bak het beslag 12-15 minuten, tot het goudkleurig is en veerkrachtig aanvoelt. Leg het gebak op een rooster om af te koelen.
  4. Klop de kokosroom, roomkaas, cacao en poedersuiker in een grote kom grondig door elkaar. Voeg een paar eetlepels koffie en rum toe en proef. Pas de smaak aan je wensen aan.
  5. Steek 12 rondjes gebak uit die in de dessertcoupes passen. Leg een rondje onder in elk glas, schep daarop een lepel room en leg daarop nog een rondje. Druppel er wat koffie over en schep er nog een laag room op. Garneer elk glas met geschaafde chocolade en enkele koffiebonen. Eet de tiramisu direct op of zet hem maximaal een dag in de koelkast.

Dit recept is afkomstig uit Vegan Party van Gaz Oakley.

Auteur