Hoeveel kom je aan in feestmaand december?

Helemaal losgaan tijdens de feestdagen! Wat gebeurt er dan?

Getty Images

Voor jou is december écht je lievelingsmaand. Je bent al flink aan de pepernoten geweest en je chocoladeletter is al lang op. Nu op naar het kerstdiner en de nieuwjaarsborrels! Wat gebeurt er als je echt helemaal los gaat deze maand?

December is een maand waarin élke dag de eetverleidingen op de loer liggen. Echt een gezellige maand, waarin het vroeg donker is en je op de bank kruipt met wat lekkers of samen feest viert met je vrienden. De meeste mensen houden zich een beetje in, want ze weten wel dat ze in januari anders enorm balen als ze op de weegschaal stappen. Maar stel nou dat je helemaal los zou gaan… wat gebeurt er dan met je gewicht?

Rekensom

Laten we er een rekensom op loslaten. Volgens de deskundigen bevat 1 kilogram vetweefsel een energievoorraad van ongeveer 7.000 kilocalorieën. Als je in de decembermaand dus 7.000 kilocalorieën te veel zou eten, dan zou je 1 kilogram aankomen.

Klinkt best veel, die 7.000 kilocalorieën? Nou… voor je het weet, heb je ze weggegeten en -gedronken. Als je om te beginnen al elke dag in deze feestmaand 1 glas wijn drinkt, dan zijn dat al 3800 kilocalorieën. Een chocoladeletter van 200 gram levert een extra 1100 kilocalorieën. Doe er nog 100 gram marsepein bij, 7 stukjes banketstaaf en 6 oliebollen en ja: je bent al over die 7.000 kilocalorieën heen.

Hapjes en drankjes Kilocalorieën
Stukje marsepein (25 gram) 105
Pepernoten (25 gram)   77
Stukje melkchocoladeletter (25 gram)    137
Glas rode wijn    123
Glas witte wijn    100
Blokje kaas    37
Handje noten    161
Bitterbal    55
Oliebol    161
Appelbeignet    147
Glas champagne    57

 

Dooreetfactor

Wie echt helemaal los gaat tijdens de feestdagen en nóóit nee zegt tegen een hapje of een drankje, kan dus gemakkelijk een paar kilo aankomen. Daarbij speelt nog iets anders. Veel van de lekkernijen zijn rijk aan vet en/of suiker. Ze zijn zo gemaakt, dat ze een hoge dooreetfactor hebben. Wie kan stoppen na één handje pepernoten of chips? Ook al heb je eigenlijk helemaal geen honger meer, je eet toch door. Veel meer dan je lichaam nodig heeft.

Snelle suikers zorgen dat je bloedsuiker snel piekt, en daarna ook weer snel daalt. Veel mensen worden daar erg moe van.

Ook alcohol zorgt ervoor dat je extra veel eet. Het heeft namelijk een direct effect op de eetlust, en zorgt er bovendien voor dat remmingen verdwijnen en dat je dus een extra borrelhapje pakt of toch nog een toetje bestelt.

Kater

Dit zal je vast herkennen: na een feest met veel alcohol, of na een heel copieus diner in een restaurant ga je laat naar bed en heb je de volgende dag juist extra veel honger. Ook al heb je heel veel gegeten de dag ervoor. Dat komt vooral omdat je vermoeid bent door slaapgebrek en door de energie die de spijsvertering heeft gekost. Een gebrek aan slaap verhoogt de aanmaak van het maaghormoon ghreline, een hormoon dat de eetlust verhoogt. Als je de hele maand aan het feesten en beesten bent, zal je stofwisseling echt in de war raken. Dikke kans dat het je in januari veel moeite kost om weer 'in het gareel' te komen.

Alle remmen los?

Samengevat: als je echt helemaal los gaat in de decembermaand, heb je dikke kans op aardig wat kilo’s erbij. Bovendien zul je moe zijn door een overmaat aan snelle suikers en een gebrek aan slaap. Als klap op de vuurpijl kan je normale ritme zo in de war raken, dat het veel moeite kost om ná december weer in het gareel te komen. Alle remmen los in december? Denk 2 keer na!

Bron 
  • Voedingscentrum