Getty Images
Voor ongeveer 10 bollen.
Aantal personen
10
Bereidingsduur
30+ minuten
Ingrediënten
- 100 gram rozijnen
- 12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist
- ± 2,25 dl water
- 1 theelepel suiker
- 250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
- 1 appel
- Olie
- Poedersuiker
- Kaneel
Bereiding
- Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
- Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de gedroogde gist volgens de aanwijzigingen op de verpakking).
- Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
- Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.
- Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan.
- Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
- Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
- Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.
- Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
- Verhit de olie in een pan tot circa 175° C.
- Doop twee lepels of een ijsbolletjestang in de olie. Schep het beslag met de lepel in de hete olie.
- Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.
- Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
- Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi ze naar smaak met poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel.
- Gebruik altijd vulling in oliebollen, dat houdt het deeg luchtig.
Voedingswaarden
Energie
155kcal
Eiwit
2 gram
Koolhydraten
30 gram
Vezels
2 gram
Vet
2 gram
Verzadigd vet
0 gram
Zout
0 milligram