Wat is gezonder: koffie of thee?

De antioxidanten in koffie verkleinen de kans op (ernstige) ziekten

vrouw-drinkt-koffie
Getty Images

Sommige mensen kunnen de dag niet starten zonder een kop koffie, anderen drinken de hele dag thee. Maar wat is nou eigenlijk beter voor je? Koffie of thee?

Om maar even met het goede nieuws te beginnen: thee en koffie zijn allebei gezond. Ze zijn, net als water, prima dorstlessers. Koffie en thee bevatten van zichzelf geen suiker en calorieën en daardoor zijn ze dus een veel gezondere keuze dan bijvoorbeeld frisdrank of vruchtensap. Maar… wat is de winnaar: koffie of thee?

De pluspunten van koffie

Bij koffie staat één voordeel meteen op de voorgrond: je wordt er wakker en alert van. Dat komt door cafeïne. Deze bijzondere stof heeft een krachtige werking op het centrale zenuwstelsel. Het maakt je wakker, het verbetert je mentale alertheid en het wordt zelfs in de (top)sport gebruikt om prestaties te verhogen. Eén nul voor koffie! En er is nog meer. Koffie bevat behoorlijk wat antioxidanten. Deze stoffen helpen mee om de kans op ziektes te verlagen. De antioxidanten in koffie verkleinen de kans op onder andere hart- en vaatziekten, diabetes type 2, Parkinson en Alzheimer. Twee nul voor koffie!

Het derde pluspunt is dat koffie je lichaam, net als andere dranken, voorziet van vocht. Sommige mensen denken dat je uitdroogt van koffie, maar dat is niet waar. De cafeïne in koffie zorgt er alleen voor dat het vocht je lichaam relatief sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Maar je verliest niet meer vocht. Je droogt dus niet uit van koffie. De stand is drie-nul voor koffie.

De pluspunten van thee

Ten eerste: ook in thee zit cafeïne, al is de hoeveelheid in een kop thee wel drie keer lager dan in een kop koffie. Thee maakt je hierdoor ook meer alert. Eén-één dus. Maar: thee veroorzaakt niet de zogenoemde ‘cafeïnecrash’, die je wel krijgt na een kop koffie als die is uitgewerkt. Cafeïne in thee wordt trouwens theïne genoemd, maar het is precies hetzelfde. De stand is 3-2 voor thee!

Ten tweede heeft zelfs de Gezondheidsraad zich uitgesproken over de gezonde aspecten van thee, en dan met name door de antioxidanten in thee. De Raad stelt dat thee beschermt tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en Alzheimer. Daarnaast verlaagt het drinken van thee de kans op een beroerte, verlaagt het de bloeddruk én heeft het een gunstig effect op het cholesterol in je bloed. Hierbij geldt dat hoe minder de theebladeren zijn bewerkt, des te meer antioxidanten ze bevatten. Groene thee bevat hierdoor het meest van deze gezonde stoffen. De Gezondheidsraad beveelt aan om drie koppen zwarte of groene thee per dag te drinken. Door al deze wetenschappelijke onderbouwing verdient dit wel twee punten: het is 3-4 voor thee! Thee is een goede dorstlesser en draagt prima bij aan je dagelijkse hoeveelheid drinkvocht. De eindstand is 3-5 voor thee.

Wat is minder gezond aan koffie?

Koffie heeft ook nog wat minpunten. Allereerst bevat het cafestol, een stof die het LDL-cholesterol in het bloed verhoogt. Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het filter, waardoor drinken van filterkoffie bijna geen effect heeft op het cholesterolgehalte. Maar ongefilterde koffie, zoals bijvoorbeeld Turkse koffie, espresso of koffie uit een cafetière, verhoogt het LDL-cholesterol. Geen zuivere koffie dus. Ten tweede kan er in koffie acrylamide voorkomen, door de verhitting van zetmeelrijke stoffen. Deze stof kan schadelijk kan zijn voor de gezondheid. In een kopje koffie zit niet zoveel acrylamide, maar bij flink koffiedrinken kan dit behoorlijk oplopen.

En ten slotte kan ieder voordeel ook een nadeel zijn. De sterke werking van cafeïne in koffie kan ook onrust en een verstoorde nachtrust veroorzaken. Vanwege het effect van cafeïne op de hersenen kan veel koffiedrinken ook leiden tot verslaving. Je herkent het misschien, als je gewend bent om minstens drie koppen koffie te drinken en daar dan ineens mee stopt. Dan kun je hoofdpijn krijgen of concentratieproblemen. Het wordt daarom geadviseerd om niet meer dan 400 mg cafeïne per dag binnen te krijgen, oftewel maximaal vier koppen koffie per dag. Jammer voor koffie: er zijn drie minpunten.

Zijn er minpunten aan thee?

Thee is echt het braafste meisje van de klas, want eigenlijk zijn er geen minpunten te noemen aan zwarte en groene thee. Alleen over kruidenthee valt iets te zeggen. Zoethoutthee of mixen met zoethout (zoals sterrenmix) kan je bloeddruk verhogen. Dit komt door glycyrrhizone, een bestanddeel van zouthoutwortelextract wat ook drop zijn kenmerkende smaak geeft. Kruidenthee is trouwens officieel helemaal geen thee, want het wordt niet gemaakt van de blaadjes van de theeplant. Dus rekenen we hiervoor geen minpunten op de scorelijst.

En de gezonde winnaar is…

Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur. Uitzondering daarop is kruidenthee, daar zit geen cafeïne in. Geniet van je koffie en thee, in de gedachte dat je lekker gezond bezig bent!

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum