Zomerdepressie: somber in de zomer

Niet iedereen wordt vrolijk van de zomer

sombere vrouw in zomer
Getty Images

De meeste mensen zien de wereld meteen door een roze bril, zodra de zon ook maar een klein beetje gaat schijnen. De zon geeft energie en maakt gelukkig. Toch zijn er ook mensen die zich in de zomer juist slechter voelen. In Nederland krijgt ongeveer 0,1 procent van de bevolking te maken met een zomerdepressie.

Een vrolijk persoon noemen we ook wel het zonnetje in huis en bij een chagrijnige blik spreken we van een gezicht dat op onweer staat. In ons taalgebruik gaan we er vanuit dat onze stemming afhankelijk is van het weer, maar als de zon schijnt wordt niet iedereen automatisch vrolijker.

Toch denken we bij de term seizoensgebonden depressies vooral aan somberheid in de herfst en winter. En inderdaad hebben meer mensen last van een depressie als het zonlicht minder wordt in de herfst of tijdens de donkerste dagen van het jaar zo net voor kerst. Er zijn echter ook mensen die juist somber worden van fel licht. Net als ochtend- en avondmensen bestaan er ook zomer- en wintermensen.

Zomerdepressie

Ongeveer een op de duizend mensen heeft last van zo’n zogenaamde zomerdepressie. Ze hebben het gevoel dat het licht door hen ‘heen snijdt’ en sluiten zich zoveel mogelijk op in een donkere kamer. Andere mensen hebben last van een zomerdip en ervaren stemmingsklachten in de zomer. Dat komt bij circa een op de driehonderd mensen voor.

De zomer kan dan eindeloos duren. De meeste mensen kijken reikhalzend uit naar de zomer en genieten de eerste dagen intens. Soms word je dan uiteindelijk overvallen door gevoelens vaan leegte en doelloosheid. De zomer en zon zorgen voor ongemak, angst, stress of spanning. Vaak gaat een zomerdepressie ook gepaard met slapeloosheid, gebrek aan eetlust en vermoeidheid.

Licht

Depressieve gevoelens in de zomer kunnen samenhangen met verschillende factoren. Een mogelijkheid is dat het dag-nachtritme ontregelt raakt doordat het zo lang licht is. Daarbij slapen veel mensen slechter in de zomer. Ook kan het zo zijn dat sombere gevoelens meer opvallen, omdat we vrolijk ‘horen’ te zijn. Als je je ondanks de zon somber voelt, kunnen je gevoelens dus niet veroorzaakt worden door het weer.

Net als bij andere depressieve gevoelens speelt erfelijkheid bij seizoensgebonden depressie een rol. Ditzelfde geldt voor negatief denken, eenzaamheid en een slechte gezondheid. Al deze factoren vergroten de kans op een depressie.

Vaak verdwijnen de sombere gevoelens vanzelf. Als de dip langer dan twee weken duurt, kun je beter niet meer afwachten. Geef toe dat je somber bent, praat erover met familie of vrienden of zoek hulp online. Als je op deze manier de sombere gevoelens niet overwint, kun je de klachten met je huisarts bespreken.

Tips:

  • Neem sombere gevoelens serieus.
  • Besef dat een langdurige depressie niet vanzelf verdwijnt.
  • Praat over je gevoelens.
  • Zorg voor regelmaat in je leven.
  • Zoek koele en afgebakende ruimtes op.
  • Ga elke dag een stuk fietsen, hardlopen of wandelen. Bewegen in de buitenlucht helpt vaak.
  • Blijf mensen opzoeken, ook als je geen zin hebt.
  • Doe ook niet te veel. Overlaad je agenda niet met feestjes, afspraken en barbecues.
  • Zorg voor een goede nachtrust.
Bron 
  • Fonds Psychische Gezondheid