Operatie uitgesteld? Dit kun je verwachten

6 gevolgen van het plan van de minister

wachtrij-ziekenhuis
Getty Images

Minister Tamara van Ark van Volksgezondheid heeft een plan gepresenteerd voor het inhalen van de zorg, die is uitgesteld vanwege de coronacrisis. Dat is nog niet zo makkelijk, want veel zorgpersoneel is al lange tijd overbelast. Lees hier wat de gevolgen zijn van het plan.

De minister schrijft in een Kamerbrief over het plan voor het inhalen van de zorg dat is opgesteld met de ziekenhuisvereniging NVZ en andere zorgpartijen.

De gevolgen van dit plan op een rijtje:

1 Mogelijk nog een jaar wachten op behandeling

Naar schatting zal de inhaalslag duren tot de eerste maanden van 2022. Dat is niet gek, want het aantal wachtenden is groot. Hoeveel precies is niet bekend, maar naar schatting zijn er 140.000 mensen die wachten op een operatie. Hoe lang je moet wachten, hangt onder meer af van de ernst van je klachten. Mensen met acute problemen zoals een hartinfarct worden meteen geholpen. Mensen met semiacute problemen hoeven maximaal zes weken te wachten. Denk bijvoorbeeld aan een niettransplantatie van een levende donor. De rest (de zogenaamde 'planbare zorg', zoals een liesbreuk) moet helaas langer wachten. Het is niet zo eenvoudig om te achterhalen hoe acuut je behandeling is. Een liesbreuk die ineens erg veel last geeft, kan bijvoorbeeld toch acuut worden. In dit document van de medisch specialisten staat meer uitgeleg over hoe acuut zorg is.

Een nog groter probleem is misschien wel de 1,4 miljoen mensen die normaal verwezen zouden zijn door de huisarts naar het ziekenhuis. Vooral in de eerste coronagolf bleef het aantal verwijzingen enorm achter bij het normale aantal. Een deel van deze klachten zal wel zijn verholpen of zijn overgegaan, maar de zorginstellingen verwachten dat veel van deze grote groep mensen alsnog aan de poort zal staan.

2 De zorgverzekeraar informeert hoe lang de wachttijd is

Ziekenhuizen gaan in kaart brengen hoeveel ze achterlopen bij de behandelingen. Ze maken vervolgens een plan van aanpak. De zorgverzekeraars en de zorgautoriteit NZa gaan bijhouden hoe het staat met de wachttijden. De zorgverzekeraars zullen vervolgens patiënten  informeren over hoe lang het nog duurt voor zij geholpen kunnen worden. Ook zullen zij patiënten wijzen op andere ziekenhuizen, waar zij sneller geholpen kunnen worden.

3 Mogelijk wordt de behandeling buiten het ziekenhuis uitgevoerd

Ziekenhuizen werken samen met privéklinieken, huisartsen, de verpleeghuis en revalidatiezorg en wijkverpleging. Het kan zijn dat je daarnaar wordt doorverwezen. Ook kan het dus zijn dat de zorgverzekeraar een andere locatie weet voor de behandeling, waarvoor een kortere wachttijd is.

4 Een uitgeruste dokter of verpleegkundige aan het bed

Er komen plannen om de zwaar overwerkte dokters en verpleegkundigen te laten herstellen. De beroepsverenigingen gaan hiermee aan de slag. Ook wordt er gewerkt aan structurele verbeteringen die ons zorgstelsel minder kwetsbaar moeten maken, zodat bij een volgende uitbraak niet weer zoveel zorg wordt uitgesteld.

5 Met covid mogelijk naar een andere regio

Als je met covid in het ziekenhuis wordt opgenomen, kan het zijn dat je nog steeds naar een ziekenhuis in een andere regio wordt verplaatst. De druk bij de ziekenhuizen wordt hiermee beter verdeeld en de ‘gewone’ patiëntenstroom kan zo in alle regio’s beter worden verwerkt.

6 Extra vergoeding voor mensen met langdurige klachten na covid

Er komt een nieuwe medische richtlijn voor de behandeling van aanhoudend klachten na covid (long covid). Ook zal de extra vergoeding voor bijvoorbeeld fysiotherapie worden uitgebreid.

Auteur